10 fakta du antagligen inte visste om goda ting i världen

Att plocka upp en tidning och skumma igenom den brukar oftast leda till tankar om att världen är brutal, olycksdrabbad och sorgsen. Goda nyheter är mer sällsynt i tidningarna idag än vad reklamfria tidningar är. Men då ska man också ha i åtanke att dåliga nyheter säljer bättre än bra, och därav kan det vara hög tid att få ta del av några av de bra saker som händer här i världen också! Här är tio saker som du absolut bör känna till och som kan få dig på lite bättre humör!

01) Dödsfall relaterat till cancer har sjunkit med 20% under de två senaste decennierna, och de fortsätter att sjunka.

02) Man kan lätt tro att vi lever i en tidsålder full av våld idag, mycket tack vare media och tidningsrubrikerna. Men så är inte fallet. Idag är människan som minst våldsbenägen någonsin, och risken att dö i något våldsrelaterat har aldrig varit så låg som nu. Ja, detta är med alla krig och terrorism inräknat.

03) I Indien finns än idag cirka 18 000 småbyar som ännu inte har elektricitet. Den nuvarande premiärministern för Indien utlovade i augusti år 2015 att dessa byar ska vara nere på noll inom loppet av 1 000 dagar. Liknande projekt finns även i afrikanska länder.

godating1

04) I Nederländerna har man tvingats stänga många anstalter och fängelser tack vare mindre kriminalitet.

05) Barnadödligheten är för närvarande lägst i mänsklighetens historia.

06) Vi är mycket, mycket nära att påbörja kliniska prövningar för en behandling som påstås bota strålningsförgiftning. Det kan tyckas vare en ganska liten nyhet, men i själva verket skulle det rädda miljontals liv varje år, där många människor tvingas jobba i områden och med verktyg som avger väldigt hög strålning, som ofta leder till en tidigare död eller cancer.

07) Nigeria hade för första gången ett mycket framgångsrikt demokratiskt riksdagsval 2015. Det kallades allmänt som fredligt och trovärdigt. Nigeria har sina problem, men detta var ett sällsynt exempel på ett val som inte blir en total katastrof i Västafrika.

godating2

08) Tonårsgraviditeter är lägre än vad det någonsin tidigare har varit, mycket tack vare forskning och att man är mer medveten om sex och samlevnad. En särskilt stor förändring kan man se i i-länder, medan u-länder än ligger snäppet efter. Den största förändringen har skett i Storbritannien och USA.

09) För första gången i modern tid återvänder mer mexikanare till Mexiko från USA än som immigrerar till USA från Mexiko.

10) Extrem fattigdom är den lägsta uppmätta någonsin, och är nu nere på ”endast” 10% världen över.

BONUS) För första gången har det dokumenterats att ozonlagret har börjat att reparera sig själv. Den största skadan skedde under 1980-talet när man inte var så miljömedveten om alla de olika gifter och gaser som användes av människan.

 

Läs även
manhistoriafokus
10 fakta du antagligen inte visste om människans historia

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar