10 fakta du antagligen inte visste om godis (del 1)

Äntligen lördag! Lördagsgodis ska inhandlas av familjer Sverige över i stora lass! Sent på kvällarna försöker oräkneliga många föräldrar torka bort klubbkladd och chokladrester från soffor och mattor. Älskade lördagsgodis, som sagt! Vad passar då inte bättre än att bjuda på tio fakta som du säkert inte kände till om godis? 

01) Det kanske är svårt att tro, men spunnet socker uppfanns faktiskt av en tandläkare. Det kanske var ett sätt att få nya kunder, som var tvungna att gå till tandläkaren med hål i tänderna efter allt ätande av spunnet socker? Vem vet.

02) Minns du det klassiska godiset ”Pop Rocks”? Godiset som mer eller mindre knastrade/exploderade i munnen. När dessa lanserades i USA blev staten tvungen att sätta upp en nödlinje, där oroliga föräldrar kunde ringa in vid oro av att deras barn skulle explodera när det smattrade så i deras munnar av godiset. Bara i USA.

03) Du har säkert sett, eller kanske ätit, de där klubborna man sätter som en ring på fingret (se bilden nedanför). Upphovsmannen bakom dessa godisar skapade ringklubban för att förenkla sin dotters avvärjande av nappar.

godis1

04) Halloween blir större och större i Sverige, och du har säkert haft några barn knackandes på dörren som skriker ”bus eller godis!” av sockerkickar någon gång. Eller du kanske har egna barn som är på jakt efter det värdefulla godiset hos grannarna? Hur som helst så har Halloween inte hunnit växa sig så stort här som det är i USA än. I snitt rymmer ett barns godishink cirka 11 000 kalorier när de är färdiga.

05) Det grundläggande receptet för godis är skrämmande enkelt. Lös upp socker i vatten, så har du kort och gott en grundläggande sötsak. För att få godiset hårt eller mjukt justeras bara vattnets temperatur. Exempelvis blir godis vid lägre temperaturer tuggbara godisbitar, medelvärme blir till mjuk godis och vid höga temperaturer blir de hårda. Enkelt, va?

06) Bortsett de där berömda godisnarkomanerna (ja, du känner säkerligen någon. Eller är en själv, kanske?) utgör godisätandet ingen stor del av snittmänniskans diet. Endast 2% av snittmänniskans diet består faktiskt av godis. Överraskande, va?

07) Vill du göra en riktigt stor tuggummibubbla? Tugga då på tuggummit tills sockret är borta, då har du större chans att göra en riktigt stor bubbla. Socker kan nämligen inte tänja sig.

godis2

08) Smakerna för ”Kit Kat” har verkligen gått över styr de senaste åren. I Sverige är vi mest vana vid det traditionella rödfärgade paketet. Men i Japan har de över 200 olika smaker på ”Kit Kat”. Låter lite som vattnet Lokas ständiga smakförsök?

09) Bara i USA köps det årligen choklad för totalt sju miljarder dollar. Det motsvarar cirka 18% av den totala konsumtionen här på vår kära jord. Inte nog med detta, en amerikanare äter i snitt 10 kg godis per person och år.

10) Enligt Guinness Rekordbok väger världens största tillverkade godisklubba hela 3176,5 kg. Det är alltså avsevärt mycket mer än vad en bil väger. Kanske inte helt oväntat är det amerikanarna som har rekordet. Någon kanske smaskar på godisklubban än idag?

 

Läs även
godisdel2fokus
10 fakta du antagligen inte visste om godis (del 2)

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar