10 fakta du antagligen inte visste om Golden Gate-bron

Golden Gate-bron var världens längsta bro mellan 1937-1964 och är en av historiens mest omskrivna broar någonsin. Till stor del på grund av alla de självmord som sker därifrån. Designern bakom bron, Baermann Strauss, har även ritat den svenska bron Trollhätte Kanal i Vänersborg. Här är ytterligare tio fakta som du bör veta om den gigantiska bron, Golden Gate

01) Golden Gate-bron är den plats där flest självmord sker varje år. I snitt tar någon självmord där varannan vecka.

02) Det finns en nudiststrand precis under Golden Gate-bron i San Francisco.

03) Golden Gate-bron använder sig av världens längsta brokablar som finns. Tillsammans är de tillräckligt långa att nå tre varv runt jordens ekvator.

goldengate1

04) 2% av alla som hoppar från bron överlever. En man hoppade en gång för att han tyckte det verkade ”roligt”.

05) På 70-talet lämnade en självmordsbenägen man en lapp i hemmet som löd: ”Jag tänker hoppa från Golden Gate, men om en enda människa ler mot mig på väg dit kommer jag inte att hoppa”.

06) En San Francisco-polis vid namn Kevin Briggs har pratat ut ungefär 200 människor från att ta självmord genom att hoppa från bron sedan 1994. Snacka om att kunna kalla sig för hjälte.

07) Att konstruera en likadan bro idag, mätt med dagens valuta och inflation, skulle kosta cirka 1,2 miljarder dollar.

goldengate2

08) Grundaren av Victoria’s Secret, Roy Raymond, är en av många kändisar som tog livet av dig från Golden Gate-bron år 1993.

09) Bygget av den gigantiska bron var tvunget att godkännas av amerikanska krigsdepartementet, eftersom de ägde båda sidor av brons kommande början och slut.

10) Stora pengar satsades på byggandet när det väl satte igång 1933, Men trots detta dog i snitt en konstruktionsarbetare i snitt per miljonte satsade dollar.

 

Läs även
vitahusetprofil1
10 fakta du antagligen inte visste om Vita Huset

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar