10 fakta du antagligen inte visste om Golden Retrievers

Att hundar av rasen Golden Retrievers älskar att simma och bada är nog ingen större nyhet för varken hundägare eller hundintresserade. Den amerikanska kennelklubben var den första att erkänna rasen som en egen ras, detta skedde så sent som 1925. Ordet ”Retriever” kommer från deras ursprungliga uppgift; att hämta nerskjutna fåglar från marken och springa med dem till sin ägare. Här är ytterligare tio fakta som du kanske inte kända till om rasen.


01) Golden Retrievers anses vara den fjärde smartaste hundrasen (efter tysk schäferhund, pudlar och bordercollie).

02) Både de amerikanska presidenterna Ford och Reagan hade varsin Golden Retriever när de satt som ämbeten i Vita Huset.

03) Rasen är känd för att bli nedstämd och i värsta fall till och med deprimerad när hunden blir lämnad själv där hemma under längre perioder. Amerikanska professorer säger att man aldrig någonsin bör lämna en Golden Retriever i mer än sju timmar i sträck.

goldenretrievers1

04) Man kan kort och gott säga att hundrasen dominerade inom underhållning på 80- och 90-talet. Anledningen var att de är så oerhört lätta att träna.

05) På grund av dess nästan skrämmande bra luktsinne, utöver sin intelligens, är Golden Retriever en idealisk ras för utbildning för många viktiga jobb. De har bland annat alltid varit kända för att assistera människor på sök- och räddningsuppdrag, fungera som ledarhundar för blinda, söka efter och hitta bomber och droger på flygplatser, och har varit kända för att delta i livräddning i vatten.

06) Den ungefärliga livslängden för en Golden Retriever är cirka 12-14 år, med några av de mer robusta individer som kan leva i upp till 16 år eller mer.

07) Att Golden Retrievers är vänliga och gärna tar hand om andra djur är ingen nyhet. Men visste du att det finns en känguru i Australien vid namn Dusty som tror att hans mamma är en Golden Retriever.

goldenretrievers2

08) Olyckligt nog svalde en Golden Retriever vid namn Cody en gång en glödlampa. Vad som kanske var det otroliga i historien var att glödlampan dessutom kom ut den naturliga vägen – helt oförstörd. Aj!

09) Världens högsta skall, enligt Guinness Rekordbok, hålls av en Golden Retriever på hela 113,1 decibel. Detta kan jämföras med en motorsåg som ”endast” låter i 110 decibel. Det måste vara underbart att vakna till det om morgonen.

10) Ett annat, kanske lite mer udda, världsrekord som finns med i Guinness Rekordbok hålls av Augie. Augie är en Golden Retriever som har rekordet på att ha flest antal tennisbollar i munnen samtidigt. Fem styck uppgår rekordet till, och självklart är tennisbollarna normalstora.

 

Läs även
schaferhundfokus
10 fakta du antagligen inte visste om tysk schäferhund

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar