10 fakta du antagligen inte visste om Google

Du använder utan tvekan någon av Googles alla tjänster dagligen. Och gör du det inte medvetet så gör du det omedvetet. Företaget grundades 1998 av Larry Page och Sergey Brin, och är idag ett av världens absolut största och mest värdefulla företag. Bara i Sverige sker över 90% av alla sökningar via Googles sökmotor, och här är tio fakta som du måste veta om sökjätten!

01) År 1999 försökte faktiskt ägarna till Google att sälja företaget till Excite för en miljon dollar. Excite tackade dock nej och Google fortsatte sin utveckling. Idag är de nog glada över Excides avböjande svar.

02) När en Google-anställd dör får hens änka/änkling halva personens lön i tio års tid. Även barnen får tusen dollar per månad till de blir 19 år gamla. Snacka om bra personalvillkor.

03) Google har som mål att scanna alla välkända 129 miljoner böcker till digital form innan år 2020.

google1

04) Du kanske någon gång har sett en Google-bil åka runt och fotografera gator till ”Google Street View”? Men visste du att de även hyr kameler, som de monterar kameror på, för att fotografera öknen?

05) När du söker på Google och använder dig av ”Jag har tur”-knappen är det kostsamt för företaget. Oerhört kostsamt, kan man gott säga. Enligt beräkningar kostar den knappen Google cirka 110 miljoner dollar årligen, eftersom användare som klickar där direkt kommer förbi all reklam, som är den huvudsakliga inkomsten för Google.

06) Eftersom Gmail lanserades första april 2004 trodde många att det var ett aprilskämt.

07) Den första april år 2007 fick alla Google-anställda ett e-post om att en pytonorm var lös i byggnaden. Det visade sig att inte vara ett aprilskämt.

google2

08) Google utvecklar ständigt nya saker och lösningar. Förutom självkörande bilar håller de också på att utveckla en dator – en dator så smart att den ska kunna programmera sig själv.

09) Den 16:e augusti 2013 gick det inte att komma åt Google på fem minuter. Under dessa minuterna sjönk internets trafik med 40%.

10) Google har i snitt köpt upp två företag i månaden – sedan 2010.

BONUS) Varje minut sker cirka 2 000 000 sökningar på Google.

 

Läs även
14826-apple-logo-1366x768-c
10 fakta du antagligen inte visste om Apple

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar