10 fakta du antagligen inte visste om gorillor

Gorillor är ett släkte marklevande växtätande primater i Afrika. De är den största arten primater, med lika lång kropp som en människa men axelbredare och avsevärt tyngre. Gorillorna är människans närmast levande släkting efter schimpanserna – samtidigt som människan är närmare släkt med schimpanserna än vad schimpanserna är med gorillorna. Med detta sagt kommer här tio fakta som du antagligen inte kände till om gorillor! 





01Väldigt mycket gorillor…
Ordet ”gorilla” kommer från det grekiska ordet ”gorillai”, vilket betyder ”håriga kvinnor”. Men det vetenskapliga namnet är egentligen ”gorilla gorilla”, och den västliga underarten heter ”gorilla gorilla gorilla”. Rörigt, va?

02Hanarna dör ofta av hjärtproblem…
I Nordamerika dör de flesta manliga låglandsgorillorna på grund av hjärtsjukdomar. För att förhindra detta gjorde lät Cleveland Metro Park Zoo gorillorna äta dubbelt så mycket blad och växter som de ursprungligen åt, vilket äntligen ledde till en minskning av deras vikt med 30 kilo.

03Gorillan Jambo hamnade på löpsedlar över hela världen…
Den 31 augusti 1986 hamnade en gorilla vid namn Jambo på alla tidningars löpsedlar genom att rädda ett 5-årigt barn som omedvetet föll efter att ha fallit in till gorillorna på en djurpark. Jambo beskyddade pojken mot andra gorillor genom att verka som en barriär mellan dem och barnet.

04

Mike Tyson ville slå en gorilla…
Boxaren Mike Tyson (på bilden nedanför) erbjöd en djurhållare 10 000 amerikanska dollar för att öppna buren till en mobbande gorilla, så att han kunde ”krossa mobbarens näsa”. Hans erbjudande avvisades dock så klart.

05P-piller fungerar lika bra till gorillor…
P-piller som människor använder sig utav fungerar på samma sätt och lika effektivt för gorillahonor. Det hör inte till ovanligheten att djurparker blandar p-piller i honornas mat.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>



Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar