10 fakta du antagligen inte visste om gräs

Gräs (på latin Poaceae, tidigare Gramineae) är en familj enhjärtbladiga växter med omkring 9 000 olika arter i hela världen. Varje dag trampar du med all säkerhet i någon form av gräs, och när du är ute till havs har du säkert snurrat in dig i sjögräs vid något tillfälle. Här är tio fakta som du bör känna till om något som vi tar så självklart i vår vardag!01) Uppskattningsvis består jordens markyta av cirka 20% gräsmarker av alla dess olika arter. Gräs växer som allra mest i de tropiska delarna av vår planet.

02) Som tidigare nämnt finns det cirka 9 000 olika grässorter här på jorden. Men med tanke på att vi har cirka 1 000 000 olika växtarter (varav bara cirka 350 000 av dem har namn) kan det tyckas vara en ganska obetydande del som är just grässorter.

03) Gräs är inget nytt direkt. Forskare har funnit sjögräs i Medelhavet som är cirka 200 000 år gammalt.

gras1

04) Du har säkerligen vid många tillfällen lagt dig ner i bar överkropp i gräset för att avnjuta solen, men plötsligt upptäckt att det börjar klia som tusan! Det är inte så konstigt, gräset vi har här i Sverige består nämligen av små, små, små, små taggar, som kan framkalla klåda på din hud.

05) Gräset är i många av de livsmedel och drycker som vi konsumerar, inklusive öl, whisky och bröd. Vanligtvis är dessa i form av vetegräs och korngräs, så oroa dig inte, du konsumerar med största sannolikhet inte din egen eller din grannes gräsmatta.

06) Gräs utgör inte bara en stor del av vår livsmedelskonsumtion, utan används också som byggmaterial och som halm för tak över hela världen. Fibern från många grässorter används också vid framställning av papper.

07) Gräset är grönt på grund av klorofyllet i den, samma kemikalie som du kan hitta i de flesta växter. Klorofyll är ett ljust pigment som absorberar blått och rött ljus, men reflekterar grönt ljus. Gräset är med andra ord inte grönare på andra sidan.

gras2

08) Gräset är avgörande för många sporter runt om i världen, såsom golf, tennis och fotboll. Den mest kända grästennisbanan i världen är Centre Court i Wimbledon i England och anses vara den dyraste gräsmatta i världen och består av engelskt rajgräs.

09) Varje gräsmatta består av miljontals gräsplantor! På fyra kvadratcentimeter består det cirka sex gräsplantor. Tänk då hur många gräsplantor du har bara på din egen gräsmatta!

10) Ett vanligt och levande grässtrås vikt består av cirka 75-80% av rent vatten.

 

Läs även
skogfokus
10 fakta du antagligen inte visste om skog

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar