10 fakta du antagligen inte visste om Grekland (del 2)

Utöver att det är ett av Europas mest besökta länder för turister, bjuder landet i fråga också på en hel del historia och en minst sagt underbar natur att njuta av. Här är del två med fakta av det kustrika landet nere i Europa. Håll tillgodo!01) Grekland har fler internationella flygplatser än vad många andra länder har sett till invånarantalet. Anledningen är den höga turismen, och årligen besöker cirka 16 500 000 solsökande turister landet. Det vill säga fler än vad det finns invånare i Grekland.

02) Enligt den grekiska mytologin var Athena och Poseidon överens om att den som gav städerna den bästa gåvan skulle bli förmyndare över vardera stad. Även om Poseidon gav vatten som gåva, var Athenas gåva av ett olivträd mer värdefullt, bedömde de andra gudarna. Det kan ju förklara varför Grekland är det ledande landet i världen på att producera och exportera olivolja.

03) Om du tycker att Sverige är bergigt ska du se Grekland! Där består nästan 80% av landet av bergiga terränger.

grekland12

04) År 1950 kunde bara cirka 30% av grekerna skriva och läsa. Idag är siffrorna uppe i hela 95%.

05) Grekland har mer än 2 000 öar, varav bara cirka 170 är bebodda. Greklands största ö är semesterparadiset Kreta.

06) Över 40% av grekerna bor i huvudstaden Aten. Sedan staden blev huvudstad för det moderna Grekland har dess befolkning ökat från 10 000 år 1834 till 3 700 000 under 2015.

07) Aten har varit kontinuerligt bebodd i över 7 000 år och är en av de äldsta städerna i Europa. Aten är också födelseplatsen för demokrati, västerländsk filosofi, de olympiska spelen, statsvetenskap, västernlitteratur, historieskrivning, flera stora matematiska lärande och den västerländska formen om tragedi och komedi.

grekland222

08) Alla grekiska män måste genomföra någon form av militärtjänst när de har fyllt 18 år. Det är dessutom obligatoriskt att rösta för alla som har fyllt 18 år, då det är lagstiftat.

09) Äldreboenden är en sällsynt syn för greker. Mor- och farföräldrar bor vanligtvis med sina barns familjer tills de går bort. De flesta unga människor lever med sina familjer fram tills de gifter sig.

10) Det är lite oklart exakt hur många, men under antika Grekland bestod dess befolkning av cirka 40-80% av slavar. Slavarbetarna var allt från hemlösa barn och barn till tidigare slavar till krigsfångar från andra länder.

BONUS) Grekiska har talats i över 3 000 år tillbaka, vilket gör språket till ett av de äldsta och bäst bevarande språken i Europa.

 

Läs även
greece_grungy_flag_by_think
10 fakta du antagligen inte visste om Grekland (del 1)

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar