1
1 poäng

Grim Fandango är ett äventyrsspel som utvecklades och gavs ut av LucAsarts till PC under år 1998. När spelet kom fick det mycket god kritik och brukar räknas som ett av de bästa spelen i sin genre. Spelet designades av Tim Schafer.

Spelet utspelar sig i aztekernas dödsrike, och rör sig kring huvudpersonen Manny Calaveras handlingar och ageranden genom dödsriket. Historien utvecklas genom fyra episoder, var och en utspelar sig på ”De dödas dag” under fyra år. Det är från denna helgdag mycket av spelets design kommer från, de flesta av spelets karaktärer är skelettfigurer baserade på José Guadalupe Posadas verk, och blommor används som mordvapen. Om du minns denna spelklassiker från 1998 tillhör du sannolikt den lite äldre generationen – eller är bara oerhört spelintresserad! Oavsett vad så kommer här tio fakta som du kanske inte kände till om ett av världens kanske bästa äventyrsspel genom tiderna!

Nu finns klassikern även som en remastrad version…

I januari 2015 utgav Tim Schafer-ledda Double Fine Productions en remastrad version till Playstation 4, Playstation Vita, Microsoft Windows, OS X och Linux. Nyversionen innebar bland annat – förutom förbättrad kompatibilitet – ett nytt användargränssnitt (peka-och-klicka), nya texturer och ny ljussättning, samt nyinspelat soundtrack. Så nu kan även den yngre generationen få uppleva ett äventyrsspel som heter duga!

Titeln kunde ha blivit helt annorlunda…

Från första början var det inte tänkt att spelet alls skulle ha det namn det slutligen fick. Grim Fandango skulle ursprungligen ha hetat Deeds of the Dead, men LucasArts ville inte att speltiteln skulle ha något att göra med ordet ”död”.

LucasArts ville få liv i äventyrsgenren igen…

Grim Fandango var ett försök av spelutvecklaren LucasArts att återuppliva äventyrsgenren, som runt 1998 hade tappat mycket av sin forna marknad, detta mycket på grund av populariseringen av förstapersonsskjutare och realtidsstrategispel. För första gången på tio år gjorde LucasArts ett äventyrsspel som inte byggde på en vidareutveckling av spelmotorn SCUMM.

Den nya spelmotorn blev en revolution för äventyrsgenren…

En helt ny spelmotor, GrimE, utvecklades som bytte ut SCUMM:s tvådimensionella figursprites mot 3D-modeller klädda med texturer. Bakgrunderna var förrenderade 3D-sceber, och användes i spelet som tvådimensionella bakgrunder, men eftersom figurerna kunde vändas och vridas hur som helst kunde mer filmiska kameravinklar användas, vilket blev revolutionerande inom äventyrsgenren.

Tack vare ny spelmotor försvann även peka- och klicka-konceptet…

En gameplaymässig förändring jämfört med spelen som använde sig utav grafikmotorn SCUMM är att spelarfiguren styrs direkt med piltangenter eller handkontroll, istället för att spelaren klickar och pekar dit han eller hon vill att spelarfiguren ska gå. I övrigt kvarhölls många av LucasArts gamla spelkonventioner, som exempelvis problemlösningen och att det inte går att  eller hamna i ett läge där det inte går att ta sig vidare.

Valdes till ”Årets spel” av världens största spelmagasin…

Mottagandet av det nya konceptet för genren som Grim Fandango bjöd på blev en stor succé hos spelarna och kritikerna! Bland annat vann spelet i fråga pris som ”Årets spel” av världens största spelmagasin, GameSpot, efter lanseringen. Andra speltitlar som har vunnit utmärkelsen är bland annat Half-Life och Starcraft.

Grim Fandango blev slutet för äventyrsgenren…

Spelet ansågs efter sin lansering som den sista spiken i kistan för äventyrsspelen, då spelet trots sina kvaliteter blev ett kommersiellt misslyckande, och därmed gav spelutvecklare och utgivare synen på äventyrsspel som ett ekonomiskt risktagande, med en låg potentiell marknad. Men tack vare surfplattornas och mobiltelefonernas intåg och utveckling har genren åter igen börjat att få se dagens ljus, och är nu populärare än aldrig förr! Men vi får nog vänta länge innan någon åter igen vågar satsa stort på äventyrsgenren till de stationära spelsystemet.

Det är rena turen att läpparna rör sig på karaktärerna…

Läppsynkroniseringen i spelet var möjligt tack vare Microsoft. När tiden började närma sig lanseringsdatumet hade ingen läppsynkronisering ännu programmerats till rösterna, just för att tekniken inte fanns. Men tack vare en anställd på Microsoft lanserade företaget ”Microsoft Agent Software Development Kit”, som gjorde det möjligt för LucasArts att få spelkaraktärernas läppar att röra sig till röstskådespelarnas inspelningar i spelet.

Spelets handling är inte direkt unik…

Mycket av spelets historia och handling bygger på en film som skaparen, Tim Schafer, hade sett strax innan utvecklandet sattes igång. Om du tar dig en titt på filmen Chinatown från 1974 kommer du med stor sannolikhet att känna igen många paralleller till spelet.

Spelet hade till och med kunnat vara ännu häftigare…

Grim Fandango är från början designat och anpassat för 386-processorer, men olyckligtvis lanserades 486-processor just strax efter spelets lansering. Hade LucasArts istället valt att anpassa spelet för de kommande 486-processorerna hade de med andra ord kunnat få ut mycket mer av spelet. Men vi spelentusiaster är väl nöjda över hur spelet i fråga blev i slutändan ändå?


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win