10 fakta du antagligen inte visste om hamstrar

06Livsviktigt att de kan springa…
De där små hjulen man brukar ha i hamsterburar är inget man har bara för skoj skull – det är nämligen livsviktigt för hamstern. Men akta dig för att inhandla ett för litet hjul; om hjulet är för litet, kan det ge hamstern ryggproblem och i slutändan även artrit. Det kan också resultera i att hamstern vägrar att använda hjulet om det inte är stort nog, vilket på sikt leder till hälsoproblem för ditt kära husdjur. 

07

De ser fasansfullt dåligt…
Som många andra däggdjur är de blinda när de föds. Under sina två första levnadsveckor brukar de i regel vara i princip helt blinda. Synen är heller inget att skryta om när det kommer till hamstern, då den både är färgblind och närsynt

08Men de gräver bra…
Deras syn kanske inte är det bästa, men de är åtminstone oerhört duktiga på att gräva. Hamstrar brukar gräva i marken för att kunna få skydd, och kan gräva hål som är ungefär en meter djupt. I sina underjordiska hem brukar de också göra flera olika rum.

09

Töjbara kinder…
Hamstrar förvarar mat i sina kinder, som kan sträcka sig så pass att deras huvuden ser 2-3 gånger större ut än den normala storleken. Om mamman känner av fara hör det heller inte till ovanligheten att hon gömmer sina bebisar i kinderna.

010Populär mangahamster i Japan…
Det finns en populär japansk mangaserie som går under namnet Hamtaro. Hamtaro handlar om en hamster som går på olika äventyr med sina tretton andra djurvänner. 
Läs även

10 fakta du antagligen inte visste om marsvin

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar