10 fakta du antagligen inte visste om hästar (del 1)

Hästen, ett ståtligt djur som många svenskar använder flitigt i sina fritidsaktiviteter. Hästar har använts som redskap av människan i tusentals år, och än idag kan de vara bra hjälpmedel, kanske mest i de fattigare delarna av vår jord. I i-länderna används också hästar flitigt att tävla med, inte minst i Sverige. Här följer tio fakta som du bör veta om hästen innan du rider på den – eller äter upp den.  01) Som tidigare nämnt tävlar människor gärna med hjälp av olika hästhoppning, och gjort i århundraden tillbaka. Det är kanske inte så konstigt med tanke på att en häst kan springa ganska fort. Den häst som sprungit snabbast i en mätning kom upp i hela 70,76 km/h.

02) Världens minsta häst är endast 43 cm hög och väger strax under 26 kilo.

03) Den romerska kejsaren Gaius Caligula valde sin egen häst som senator.

hastar1

04) Man brukar mäta motorer i hästkrafter, men kraften i sig är inte mätt efter en enskild häst per hästkraft. Som mest kan en enda häst komma upp i 14,9 hästkrafter. Det vill säga, har du en bil på 110 hästkrafter så är den inte lika kraftig som 110 hästar. Snopet, va?

05) I Storbritannien måste alla hästar, ponnys och även åsnor ha ett individuellt pass – även om djuret i fråga aldrig är tänkt att resa.

06) Om en häst under operation är i behov av en bloddonator kan det bli svettigt. Hästar har nämligen åtta olika blodtyper. Jämfört med människan har de alltså det dubbla.

07) Det avskurna hästhuvudet som används i filmen ”Gudfadern” var faktiskt äkta. Usch, för att spela in den scenen.

hastar2

08) Hästar kan inte spy. Med andra ord slipper de den avskydda vinterkräksjukan vi människor får stå ut med – år in och år ut.

09) Grisar, hästar och även insekter kan i flera europeiska länder bli fällda för brott i domstol. Att dela cell med en häst låter kanske mindre bekvämt.

10) Dagens trafik i centrala London rör sig idag lika långsamt framåt med våra bilar som den gjorde förr i tiden när bara häst och vagn fanns att använda som färdmedel.

Bonus) Hästar står oftast upp när de sover.

 

Läs även
hastarfokus
10 fakta du antagligen inte visste om hästar (del 2)

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar