10 fakta du antagligen inte visste om hästar (del 2)

Man kan aldrig få nog av hästar. Doften, sällskapet, naturen, friheten. Ja, allt som hästar har att erbjuda är egentligen en lyxvara för en människa. Men istället för att skriva en lång och tråkig förtext till ett av världens mest populära djur, bjuder vi här istället på en uppföljare till föregående artikel om just hästar. Håll till godo, här kommer tvåan!01) Det är inte bara människan som har revolutionerats under årens gång, utan även hästar. För cirka 60 000 000 år sedan var den första hästen, kallad ”Eohippus”, endast cirka 35 cm hög och vägde kring 5,5 kilo. Tur är väl att de åtminstone har blivit större så vi människor kan rida på dem!

02) Trots att många av världens alla djurarter kan skådas i Australien var hästar faktiskt ett som inte gick att finna förrän bosättare förde dem dit under 1700-talet. Likaså har aldrig någon hästfossil hittats i landet.

03) Även om de flesta hästar i snitt lever mellan 25-30 år finns det givetvis också de som blir aningen äldre. Den häst som har noterats att bli äldst är ”Old Billy”, som var född i England och levde till en ålder av 62 år. Skulle man jämföra åldern på 62 år i människoår skulle det bli hela 173,5 år. Långlivad rackare, den där Old Billy!

hastar1

04) Ögonen på en häst är större än på de flesta andra djur, och de kan röra sig oberoende av varandra, vilket ger hästen en grundlig panoramasyn.

05) Det finns nästan 160 distinkta raser och typer av hästar runt om i världen. Kan du namnen på alla?

06) Vita hästar offrades förr i tiden genom att låta dem drunkna i havet, detta för att dyrka och hedra Poseidon, havsguden och skaparen av hästar.

07) Det är inte ovanligt att en del hästar har kunnat lista ut hur man öppnar dörrarna för andra hästar, och på så vis lyckats ”befria” dem.

hastar22

08) Konstiga lagar finns det gott om, och majoriteten av de mest knäppa lagarna har oftast bara legat kvar i lagböckerna i passiv form utan att egentligen ha någon som helst påverkan. Bra exempel på konstiga lagar där hästar inkluderas är bland annat en gammal ihängande lag från Utah, USA, där en ogift kvinna kan fängslas om hon rider på en häst under söndagar. Även i flera andra stater i USA är det olagligt för män att rida ensamma om de inte varit gifta i längre än tolv månader. Låter helt logiskt, enligt mig. Detta bör tas på största allvar!

09) McDonald’s har som policy att inte servera eller tjäna personer som kommer ridandes på hästar i deras drive-thru. Det här måste ha varit ett stort problem för dem tidigare, om de faktiskt har tagit sig tid att lägga till det i sin policy.

10) År 1923 drabbades en jockey av en dödlig hjärtattack mitt under en tävling, men hans häst vann loppet med den döda jockeyn på ryggen, vilket gör honom till den första och enda jockey som har vunnit ett lopp efter döden.

BONUS) Den moderna brittiska armén har faktiskt fler hästar än pansarvagnar i sin militära arsenal.

 

Läs även
minigrisarfokus
10 fakta du antagligen inte visste om minigrisar

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar