Välj en sida

Man kan aldrig få nog av hästar. Doften, sällskapet, naturen, friheten. Ja, allt som hästar har att erbjuda är egentligen en lyxvara för en människa. Men istället för att skriva en lång och tråkig förtext till ett av världens mest populära djur, bjuder vi här istället på en uppföljare till föregående artikel om just hästar. Håll till godo, här kommer tvåan!

Var från början väldigt små…

Det är inte bara människan som har revolutionerats under årens gång, utan även hästar. För cirka 60 000 000 år sedan var den första hästen, kallad ”Eohippus”, endast cirka 35 cm hög och vägde kring 5,5 kilo. Tur är väl att de åtminstone har blivit större så vi människor kan rida på dem!

Aldrig funnits naturligt i Australien…

Trots att många av världens alla djurarter kan skådas i Australien var hästar faktiskt ett som inte gick att finna förrän bosättare förde dem dit under 1700-talet. Likaså har aldrig någon hästfossil hittats i landet.

En långlivad rackare…

Även om de flesta hästar i snitt lever mellan 25-30 år finns det givetvis också de som blir aningen äldre. Den häst som har noterats att bli äldst är ”Old Billy”, som var född i England och levde till en ålder av 62 år. Skulle man jämföra åldern på 62 år i människoår skulle det bli hela 173,5 år. Långlivad rackare, den där Old Billy!

Har ett grundligt panoramaseende…

Ögonen på en häst är större än på de flesta andra djur, och de kan röra sig oberoende av varandra, vilket ger hästen en grundlig panoramasyn.

Vilken är din favorit…?

Det finns nästan 160 distinkta raser och typer av hästar runt om i världen. Kan du namnen på alla?

10 fakta du antagligen inte visste om Border collie

10 fakta du antagligen inte visste om Border collie

Hundrasen Border collie ingår i gruppen vallhundar och har sitt ursprung från Storbritannien. De härstammar från gränsområdet mellan England och Skottland, vilket också har blivit en del av hundrasens namn ("border" som betyder "gräns"). En undersökning från 2012/2013...

10 fakta du antagligen inte visste om guldfiskar

10 fakta du antagligen inte visste om guldfiskar

Guldfisk (Carassius auratus) är en söt- till brackvattensfisk som tillhör familjen karpfiskar. Det är en oerhört populär prydnadsfisk och hålls ofta i trädgårdsdammar och som akvariefisk. Men hur mycket vet du egentligen om guldfiskar? Här är tio kul fakta som du...

10 fakta du antagligen inte visste om dalmatiner

10 fakta du antagligen inte visste om dalmatiner

Den allmänna uppfattningen är att hundrasen dalmatiner har spritts över Europa med romerna, men man vet inte riktigt till hundra procent. Man är dock ganska överens om att den har sitt ursprung från Kroatien. Främst använde romerna den som gårds- och jakthund....