10 fakta du antagligen inte visste om havererade skepp och båtar

Somliga minns vi än idag när MS Estonia sjönk på Östersjön, andra minns vi när MS Concordias kapten ganska nyligen trodde att han var en motorcyklist och välte hela båten. Trots att det är det absolut säkraste sätt att färdas på sker ändå en hel del olyckor. Vi har listat tio olyckor som du åtminstone bör känna till!01) Bara två år efter Titanic sjönk lyckades även Empress Of Ireland med samma bedrift. 68,5% av fartygets passagerare och besättning dog (0,5% mer än vad som dog på Titanic), men eftersom första världskriget var i full gång blev det aldrig något större snack om händelsen.

02) År 1945 sjönk en tysk ubåt till havets grund  på grund av ett toalettfel. Ubåtar var utrustad med ett nytt djupvattenhögtryckstoalettsystem som tillät dem att användas när de gick under djupt vatten. Men ett fel på toaletten ledde till många mäns död.

03) MS Estonia ligger än idag kvar på havets botten i Östersjön. Det råder förbud att dyka ner till vraket.

havereradesochb1

04) År 1991, då kryssningsfartyget Oceanos sjönk, övergav besättningen skeppet och lämnade passagerarna kvar. De räddades dock allihopa av gitarristen Moss Hills, som kommunicerade med hjälp av fartygets radio för att få hjälp och vägledde räddningsinsatsen .

05) Under kalla kriget lade USA hela 3,8 miljarder dollar på att bygga ett fartyg med en skopa på, som skulle vara hela 4,5 km lång, just för att kunna ”gräva upp” en sovjetiskt ubåt med kärnvapen ombord som hade havererat på havets botten.

06) I augusti år 2000 sjönk en rysk ubåt tack vare den dåligt omskötta underhållningen av ubåten. Ingen av besättningen överlevde, men gissningsvis hade de gått att rädda om inte ryssarna hade vägrat hjälp från västländerna.

07) År 2013, när det japanska fartyget Jascon 4 sjönk till havets botten, lyckades fartygets ena kock överleva i hela tre dagar tack vare en luftficka som hade skapats hos vraket.

havereradesochb2

08) Under en storm år 1703, kastades en man vid namn Thomas Atkins från hans sjunkande skepp av en till däck av ett annat fartyg. När fartyget började sjunka svepte en annan våg honom från fartyget till i en livbåt.

09) USS Tang, en av de mest framgångsrika ubåtarna under andra världskriget, råkade sänka sig själv med en av sina egna torpeder.

10) År 1779 var USA: s kapten John Paul Jones engagerad i strid med den kungliga flottan av England med sitt brinnande och sjunkande skepp. Han gav inte upp och timmar senare hoppade han på det brittiska fartyget och tog över det. Skam den som ger sig.Läs även
fartygbatarfokus
10 fakta du antagligen inte visste om fartyg och båtar

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar