10 fakta du antagligen inte visste om helig birma

I dag vet man hur birman har skapats i början av 1900-talet genom selektiv avel av siameser och colourpointperser med vita tassar. I de blandkullar som föddes så räknades de med vita tassar som birmor, medan de med helt bruna tassar räknades som perser. En av de första kända birmorna som finns på bild är Poupée de Madalpour, en brunmaskad honkatt. Helig birma är en raskatt med halvlång päls. Den är himalayatecknad, det vill säga att ansiktet, öronen, svansen och benen har en mörkare färg än kroppen, som ska vara svagt ljust färgad i en färg som stämmer med himalayateckningen. Maskfärgen (även kallad pointfärg) på en ung katt visar sig som en mindre fläck på nosen och vidgar sig med åldern.

Går du i tankarna på att införskaffa dig en sån här sötnos? Då bör du vara beredd på att ge din katt mycket uppmärksamhet! 01) En helig birma är en allmänt lugn katt som är kärleksfull och tillgiven till sina människor, och ivrig av att vara nära. Dessa katter är mycket populära för sin söta disposition och lugna personligheter.

02) Enligt legenden fick denna blåögda skönhet lite hjälp från ett gudomligt ingripande av en blåögd gudinnan. Det sägs också att dessa katter var de heliga följeslagarna av Kitteh-präster i Burma, och de tilldelades därför sina vita tassar, som en symbol för renhet för deras hängivenhet. Och även om rasen är allmänt känd i Sverige att gå under bemärkelsen ”Helig Birma”, kallas de även ofta för ”den heliga katten av Burma”.

03) Alla renrasiga birmakatter föds alltid vita. Deras färger i pälsen utvecklas först när de växer till sig och blir lite äldre.

heligbirma1

04) Låt inte deras päls lura dig! De må hända att rasen i fråga kan se ut som en riktig hårboll i vissa fall, men i själva verket fäller de inte alls mycket, och att kamma katten cirka en till två gånger i veckan bör vara mer än tillräckligt för att de ska bli sådär ”fotografiskt” vackra!

05) Till skillnad från huskatten tycker inte birmakatter om ensamhet, och drar sig inte för att hålla dig sällskap där hemma. Är du med andra ord sällan hemma kan det vara svårt att ha en birmakatt i hemmet som kommer att trivas i all ensamhet – om du inte har fler husdjur som den kan hålla sig sällskap med, vill säga.

06) Helig birma älskar att leka! Till skillnad från många andra kattraser kan du till och med lära dem små trix, som exempelvis en form av ”apport”, likt det hundar älskar.

07) Om du är rädd om dina gardiner bör du införskaffa dig en helig birma. Rasen föredrar nämligen att hålla sig på nedre ytor, istället för vad många andra kattraser älskar; att klättra sig uppåt.

heligbirma2

08) De är utmärkta jägare! Och trots sitt söta utseende är de också härdiga och atletiska katter.

09) Eftersom de är väldigt människokära katter, blir de mycket fästa vid sin ägare och kommer att följa en runt i huset bara för att få vara i närheten av en.

10) De kan vara ganska lekfull och älskar att utforska. De älskar att leka med leksaker, vilket kan hålla katterna roade timmar.

 

Läs även
katterfokus
10 fakta du antagligen inte visste om katter (del 1)

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar