10 historiska händelser som hände 1970

06SR börjar att sända färg-TV…
Den 1 april 1970 inledde Sveriges Radio-TV (numera bara Sveriges Radio) reguljära färgsändningar över hela landet. Sverige valde att ansluta sig till det europeiska PAL-systemet för färg-TV.

07

Apollo 13 skjuts upp…
Apollo 13 var den tredje rymdfärden i Apolloprogrammet med syfte att landa på månen, genomförd mellan 11 och 17 april 1970. 55 timmar och 55 minuter in i uppdraget exploderade syretank nummer 2 i servicemodulen. Planerna på en månlandning avbröts och det primära målet blev i stället att få besättningen levande tillbaka till jorden, något man också lyckades med. Den välkända meningen ”Okay, Houston, we’ve had a problem here” som sades av astronaut Swigert till Houston har på senare tid blivit felciterad om och om igen, och i filmer används istället ofta: ”Houston, we have a problem”.

0810 000 demonstranter sluter upp i Stockholm…
Den 6 maj ansluter över 10 000 människor i demonstration i Stockholm mot USA:s krigföring i Indokina. Detta var den dittills största demonstrationen i svensk historia. Amerikanska bolag som McDonald´s och Burger King med fler fick lida enormt på grund av svenskarnas inställning till Vietnamkriget.

09

Oljefyndigheter utanför Norges Nordsjökust hålls…
Alla är vi i dag medvetna om grannlandet Norges goda ekonomi, och var pengarna dessutom kommer ifrån. Det första stora oljefyndet gjordes redan den 2 juni 1970 utanför Norges Nordsjökust. Inkomsterna därifrån har spelat en betydande roll för skapandet av dagens Norge, som tillhör de rikaste staterna i världen. Landet var 2004 världens tredje största oljeexportör efter Saudiarabien och Ryssland.

HÄR kan du läsa ”10 fakta du antagligen inte visste om Norge”.

010IFK Göteborg åker ur allsvenskan…
Fotbollsklubben IFK Göteborg åker ur högstaligan Allsvenskan i fotboll efter förlust borta mot Örebro SK med 0-1. Göteborgssupportrar försökte välta undan målburen och krävde omspel. Matchen bröts vid 8 minuter kvar och IFK Göteborg degraderades.

HÄR kan du läsa ”10 fakta du antagligen inte visste om IFK Göteborg”.
Läs även

10 fakta du antagligen inte visste om fartyg och båtar

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar