10 historiska händelser som hände 1972

1972 (MCMLXXII) var ett skottår som började en lördag i den gregorianska kalendern. Detta år blev två sekunder längre än vanligt, då man, förutom skottdagen även införde två skottsekunder. Precis som de flesta andra årgångarna var även 1972 ett händelserikt år. Minns du till exempel att borrningen på Gotland efter petroleum inleddes? Att filmklassikern Gudfadern hade premiär? Eller kanske att den då 15-årige Björn Borg blir den yngste någonsin att spela en Davis Cup-match i tennis? 

Hur minns du ditt 1972? Här är i alla fall tio historiska händelser som du bör känna till om året i fråga!

01Flygkraschen över Tjeckoslovakien…
27 personer
omkommer då JAT Flight 367, på väg från Stockholm till Zagreb, kraschar vid orten Srbská Kamenice i Tjeckoslovakien efter att en bomb detonerat ombord. Kroatiska separatister, med koppling till Ustasja, tar på sig dådet. En 28:e person, flygvärdinnan Vesna Vulović, skadas allvarligt men överlever mirakulöst fallet på över 10 000 meters höjd. Vulović låg i koma i 27 dagar och blev tillfälligt förlamad från midjan och ner, men hon överlevde och blev så småningom helt återställd

02Sista driftsångloket tas ur reguljär tjänst…
SJ
tar sitt sista aktiva driftsånglok för persontåg ur reguljär tjänst den 31 mars. Vid förstatligandet kunde SJ modernisera, genom att ersätta ångloksdragna persontåg med rälsbussar, av vilka Y6 sattes in på de flesta linjer. Detta bidrog kraftigt till billigare drift av järnvägarna. De åtgärder som staten genomförde för att rädda de mindre järnvägarna var dock inte hållbara på lång sikt och en rad av järnvägsnedläggningar följde. En viktig orsak var att många skaffade bil.

03Kjell Isaksson slår världsrekord i stavhopp…
Svensken Kjell Isaksson slår nytt världsrekord den 8 april 1972 i stavhopp5,51 meter och är därmed först i världen med att hoppa över fem och en halv meter.

04

Björn Borg blir den yngsta någonsin i Davis Cup…
Den då 15-årige Björn Borg blir den yngste någonsin att spela en Davis Cup-match i tennis, när han i sin debut för svenska landslaget den 5 maj 1972 besegrar nyzeeländaren Onny Parun.

05Ceylon blir Republiken Sri Lanka…
Sri Lanka var en brittisk koloni från 1796. Landet fick full självständighet som staten Ceylon år 1948 och den 22 maj 1972 blev landet en republik under namnet Sri Lanka. Landet är medlem i Brittiska samväldet.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar