10 historiska händelser som hände 1972

06Nixon förste president att besöka Sovjetunionen…
USA:s forne president Richard Nixon besöker som förste amerikanska president Sovjetunionen i maj månad 1972, vilket ses som en viktig del i 1970-talets avspänningspolitik mellan stormakterna. Där undertecknar han tillsammans med Leonid Brezjnev SALT-avtalet som begränsar kapprustning.

07

Ett- och tvåöringarna försvann…
Ett-
och tvåöringarna upphör den 1 juli 1972 att gälla som svenska betalningsmedel i svensk handel då inflationen gjort mynten i princip värdelösa. Femtioöringen höll sig dock kvar ända till 1 oktober år 2010, som var det öresmynt som var giltigt längst.

08Världens piloter gick i strejk…
Den 19 juni försattes över 40 000 flygplanspiloter världen över i strejk under ett dygns tid i protest mot att inget görs för att stoppa det utbredda problemet med flygplanskapningar.

09

Attacken under Olympiska sommarspelen 1972…
16 personer dödas då palestinska terrorister anfaller israeliska idrottare under olympiska sommarspelen i München den 5 september 1972. OS i München var det dittills största, såväl till antalet grenar som till antalet tävlande. Spelen överskuggades av gisslandramat och morden på 16 israeliska idrottare. Spelen fortsatte trots detta efter en sorgedag. Detta var också året då en maskot för första gången användes i Olympiska spelen – en taxhund vid namn ”Dackel Waldi”. Färgerna symboliserar det bayerska landskapet: blå för sommarhimlen, grön för alpängarna, silver för de speglande sjöarna och gul för stimulans.

010Sturups flygplats öppnas för trafik…
Sturups flygplats
i Malmö, som bytte namn år 2007 till Malmö Airport, slog upp portarna och invigdes den 3 december 1972 för trafik. Den öppnades som ersättning för Bulltofta flygplats i Malmö som då lades ned. Malmö Airport är i dag Sveriges fjärde största med ett tjugotal flygbolag och cirka 2 miljoner passagerare (2014), därav närmare hälften i utrikestrafik. Jämförelsevis beräknas att 20% av Köpenhamns internationella flygplats (Kastrups) direktavresande kommer från Sverige, vilket innebär att drygt fyra gånger så många resande till/från Sverige använder Kastrup för utrikesresor (cirka 3 miljoner passagerare) jämfört med antalet utrikesresande på Malmö Airport.
Läs även

10 historiska händelser som hände 1971

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar