10 historiska händelser som hände 1973

06Riksdagen antar ny lag om föräldraledighet…
Sveriges riksdag
antar en ny lag den 16 maj om föräldraförsäkring, som bland annat ger fadern rätt till tio dagars betald ledighet vid barnets födelse, som myndigheten Försäkringskassan betalar ut.

07

Grekland utropar republik…
Militärregimen
i Grekland utropar republik och avsätter kung Konstantin II (se bild nedanför), som har levt i exil sedan december 1967. Kung Konstantin II:s inblandning i politiken gör honom kontroversiell, då han den 13 december 1967 deltog i ett dåligt organiserat försök att störta den nyinrättade militärjuntan. Sedan militärjuntan tvingats avgå och Grekland blev en demokrati hölls året därpå (1974) en folkomröstning om monarkin, 69% röstade mot monarkin, och Konstantin II accepterade valutslaget men har vägrat att sluta kalla sig ”Kung Konstantin” och ta ett borgerligt namn. En grekisk lag fråntog honom det grekiska medborgarskapet år 1994; därefter har han haft danskt diplomatpass. Den forna kungafamiljen lever i dag i Storbritannien.

HÄR kan du läsa ”10 fakta du antagligen inte visste om Grekland (del 1)”.
HÄR kan du läsa ”10 fakta du antagligen inte visste om Grekland (del 2)”.

08”Stockholmssyndromet myntades…
Den k-pistbeväpnade Jan-Erik Olsson tar fyra ur personalen som gisslanKreditbanken vid Norrmalmstorg i Stockholm den 23-28 augusti 1973. Han kräver tre miljoner kronor i kontanter, en snabb bil och att den kände brottslingen Clark Olofsson skall släppas fri och föras till banken. Det var här uttrycket ”Stockholmssyndromet” myntades, vilket beskriver en situation där gisslan utvecklar en relation till kidnapparen/kidnapparna och tar parti för förövaren mot polisen. Såväl Olsson som gisslan och Clark Olofsson klarade sig oskadda. Olsson dömdes till tio års fängelse och frigavs i början på 1980-talet. Han har senare öppet visat sin ånger för sin tid som yrkeskriminell och har flera gånger bett om ursäkt för gisslandramat på Norrmalmstorg.

09

Karl XVI Gustaf tillträder som kung av Sverige…
Den 15 september år 1973 utfärdas landssorg i Sverige då Kung Gustaf VI Adolf  (i mitten på bilden nedanför) avlider på Helsingborgs lasarett. Han efterträds av sin sonson, nuvarande Kung Carl XVI Gustaf. Gustaf VI Adolf var den siste kungen med den traditionella svenska kungabeteckningen ”Sveriges, Götes och Vendes konung”. Fyra dagar efter Kung Gustaf VI Adolfs död avger Kung Carl XVI Gustaf sin kungaförsäkran (19 september 1973).

010Svenskarnas intåg i NHL…
Börje Salming
och Inge Hammarström blir Sveriges tredje respektive fjärde ishockeyproffs i den nordamerikanska hockeyproffsligan NHL i oktober 1973, efter Gus Forslund och Ulf Sterner, och en stor svensk ishockeyproffsvåg till Nordamerika påbörjas.

HÄR kan du läsa ”10 fakta du antagligen inte visste om ishockey”.
Läs även

10 historiska händelser som hände 1972

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar