10 historiska händelser som hände 1976

1976 (MCMLXXVI) var ett skottår som började en torsdag i den gregorianska kalendern. Precis som alla andra år utspelade sig flera historiska händelser – somliga stora, andra mindre. Bland annat gifter sig vår kung med drottning Silvia. Men året var också fyllt av jordbävningar, för att nämna en av de största i människans historia som exempel (punkt 2). Föddes du möjligtvis 1976? Eller minns du året? Här är i alla fall tio historiska händelser som du bör känna till, som hände just 1976!

014 miljarder människor…
Den 31 januari 1976 når vår planet fyra miljarder-strecket. Sedan 1976 har befolkningen nästan dubblerats och i dag är vi närmare åtta miljarder människor.

HÄR kan du läsa ”10 fakta du antagligen inte visste om vår planet”.

02Jordskalvet i Guatemala…
22 870
 människor omkommer och hela 2 000 000 blir hemlösa efter ett stort jordskalv i Guatemala den 4 februari 1976. Städer runtom i Guatemala skadades, och de flesta lerstenhusen runt Guatemala City förstördes helt. Jordbävningen inträffade tidigt på morgonen (runt klockan 03:01 lokal tid) då de flesta fortfarande låg och sov. Detta bidrog till den höga dödssiffran. Uppskattningsvis sårades 76 504 människor. Huvudskalvet följdes av tusentals efterskalv, där vissa av de större orsakade ytterligare skador och förluster av människoliv.

03Pomperipossaskatt…
Med sagan om häxan Pomperipossa i Monismanien som får skatt på 102% angriper Astrid Lindgren den 10 mars 1976 det svenska skattesystemet, och ”Pomperipossaskatt” blir ett begrepp. Gunnar Sträng lägger senare under den svenska våren fram en proposition som skall förhindra att småföretagare betalar över 100% i skatt

04

Apple grundas…
Apple Computer grundas av Steve Jobs (till höger på bilden nedanför) och Steve Wozniak (till vänster på bilden nedanför) den 1 april 1976. Företaget är i dag ett av de världsledande när det kommer till mobiltelefoner med sin iPhone.

HÄR kan du läsa ”10 fakta du antagligen inte visste om Apple”.

05USA:s utrikesminister besöker Sverige…
I maj månad besöker USA:s utrikesminister Henry Kissinger Sverige. 13 000 personer demonstrerar mot besöket, trots att Vietnamkriget är slut sedan året innan.

HÄR kan du läsa ”10 fakta du antagligen inte visste om Vietnamkriget”.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar