10 fakta du antagligen inte visste om Adolf Hitler

Adolf Hitler (1889-1945) anses utan tvekan att vara en av de värsta människor som någonsin existerat, och tusentals studier om människovetande är gjorda med Hitler som grund. Än idag lever ett fåtal krigsfångar, judar och även nazister kvar från andra världskriget. Men snart är även de levande ett minne blott, och det är viktigt att förmedla vidare till de yngre generationer vad som hände under 1940-talet, i hopp om att en upprepning inte ska ske. Kan du allt om Adolf Hitler? Det märker vi, för här är tio fakta som du antagligen inte kände till!

01) De koncentrationsläger som existerade har satt djupa spår i människans historia, men Adolf Hitler besökte faktiskt aldrig ett enda koncentrationsläger – någonsin.

02) Adolf Hitler hade likaväl kunnat heta Adolf Schicklgruber istället. Hans far bytte dock efternamn till Hitler år 1877.

03) Hitler hade bara en testikel. Det kanske var därför han behövde hävda sig?

adolfhitler2

04) Hitler bombarderade sin brorsons hus i Liverpool. Det skulle han aldrig gjort – misstag eller inte – för det hela slutade med att hans brorson anslöt sig till den allierade armén.

05) Hitler må ha varit en tyrann mot mänskligheten. Men djur älskade han! Så mycket att han var vegetarian och lagstiftade om djurs rättigheter i Tyskland. Dessutom ledde han en kostsam antirök-kampanj i hela landet.

06) Diktatorn har minst sagt haft tur. När han var fyra år räddades han från att drunkna av en präst. Under första världskriget kunde han även ha blivit skjuten av en brittisk soldat när han var skadad, men britten valde att skona hans liv.

07) Hitler planerade att samla tusentals judiska artefakter från koncentrationslägren för att bygga ett museum av ”en utdöd ras” efter kriget.

adolfhitler3

08) År 1913 bodde Hitler, Stalin, Trotskij, Tito och Freud inom några mils radie från varandra i Wien, Österrike, där också några av dem var stamgäster på samma kaféer. Världen är liten.

09) Den tyska officer från första världskriget som rekommenderade Hitler till ett järnkors var faktiskt judisk. Han greps på senare år, men släpptes av SS när de upptäckte hans identitet.

10) Under Hitlers år vid makten fick alla nygifta par i Tyskland en kopia av hans bok, ”Mein Kampf”.

BONUS) Hitler var besatt av amerikanska vilda västern-filmer.

 

Läs även
josephstalinprofil
10 fakta du antagligen inte visste om Joseph Stalin

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar