10 fakta du antagligen inte visste om hjärnan

Alla delar i vår kropp är viktiga och arbetar tillsammans för att kroppen ska kunna fungera. När en del blir defekt eller dålig resulterar det också i att en del av vår kropp blir drabbad. Men något av det farligaste som finns är när något händer vår hjärna. Blir din hjärna utan syre i 5-10 minuter kan detta leda till permanenta hjärnskador. Men när hjärnan fungerar som den ska är det ett helt fantastiskt organ, och här följer tio fakta som du antagligen inte visste om din egen hjärna.

01) Hjärnan utvecklas konstant ända till du når fyrtioårsåldern, och varje gång du skapar ett nytt minne skapas också nya vägar och ledningar i hjärnan.

02) Din hjärna använder 20% av allt syre och blod som finns i din kropp.

03) När du är i vaket tillstånd jobbar hjärnan så hårt att den skulle kunna avlägga lika mycket energi som krävs för att få en glödlampa till att lysa.

hjarnan1

04) Bråkiga och stökiga hem under barndomen skadar och drabbar hjärnan på samma sätt som hjärnan påverkar vuxna soldater under krig.

05) Att gå på för strikt diet kan leda till att din hjärna börjar äta av sig själv, enligt forskare.

06) Doften av choklad påverkar hjärnvågorna, vilket får kroppen till att slappna av. Det måste vara ett ganska lugnt tempo i Marabou-fabrikerna?

07) När du dricker dig redlös full finns det tendenser att du får minnesluckor från kvällen. Men det är inte hjärnan som glömmer bort något, utan hjärnan slutar temporärt med förmågan att skapa minnen.

hjarnan2

08) Varje gång du lär dig något nytt ändras strukturen i hjärnan. Det vill säga att din hjärna ständigt bygger nya vägar och byter struktur och mönster.

09) Halva din hjärna kan avlägsnas från kroppen utan att personligheten eller dina minnen påverkas.

10) Enligt Ray Kurzweil kommer bärbara datorer att vara så utvecklade år 2023 att de i princip kommer att vara lika snabba som en mänsklig hjärna.

BONUS) År 2014 tog världens fjärde kraftigaste dator 40 minuter att simulera något som tog hjärnan bara en sekund att simulera.

 

Läs även
blindhetfokus
10 fakta du antagligen inte visste om blindhet

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar