10 fakta du antagligen inte visste om Hong Kong

Hong Kong är en särskild administrativ region (SAR) belagd i södra Kina, söder om provinsen Guangdong. Hongkong har en marknadsekonomi som är uppbyggd kring internationell handel och är idag ett av världens ledande finansiella centra. Mellan 1841 – 1997 var regionen en brittisk besittning, men är idag – tillsammans med Macao –  en av två särskilda administrativa regioner i Kina. Under policyn ”Ett land, två system” har Hongkong tillåtits behålla sitt eget ekonomiska och politiska system; därför kan man inte säga att Hongkong tillhör ”det riktiga Kina”. Återföreningen med Kina har fungerat bra, även om vissa spänningar råder beträffande hur mycket av ett demokratiskt system som ska råda i Hongkong. På senare tid har regionen dessutom blivit en stor turistattraktion, och med detta sagt bjuder vi på tio fakta som du med största sannolikhet inte hade en susning om!01) Hong Kong har ett av världens mest effektiva tunnelbanesystem med hela 99,9% enligt tidsschemat. Dessutom styrts hela systemet via ett AI-system. Sug på den, SJ.

02) År 2012 erbjöd en affärsman från regionen hela 65 000 000 dollar (cirka 583 000 000 svenska kronor mätt i dagens valuta) till den man som lyckades gifta sig med hans lesbiska dotter. Värt att kanske tillägga är att ingen hittills har lyckats.

03) En gång i tiden existerade Kowloon Walled City (se bild nedanför) i Hong Kong, ett område med uppskattat cirka 3 250 000 bosatta människor på en yta av totalt 2,5 kvadratkilometer. Området var svårstyrt av polisen, och allt från prostitution till narkotikahandel var vardag i området. 1987 beslöt dock regeringen att området skulle demoleras. Först år 1993 kunde arbetet påbörjas, som tog cirka ett år att slutföra.

hongkong1

04) Just på grund av Hong Kongs överbefolkning och ständigt kämpande för fri yta, får en avliden man eller kvinna endast ligga under jord i sex år. Sedan grävs kistan upp av anhöriga, som istället kan kremera den bortgångna. Om så inte görs av nära och kära kommer regeringen att gräva upp resterna av kroppen för att kremera.

05) Det finns 1 223 skyskrapor i Hong Kong. Det finns ingen stad i världen som har så många skyskrapor som är över 150 meter höga som just Hong Kong har. Även cirka 8 000 byggnader är över 14 våningar höga, vilket är dubbelt i antal jämfört med New York City.

06) Den 21 februari 2003 infekterades en kinesisk läkare med SARS-viruset, och flög till Hong Kong för att närvara vid ett bröllop. Trots att han hade utvecklat symptom, kände han sig tillräckligt bra för att resa runt i staden. Han dog den 4 mars och cirka 80% av alla SARS-fall som har varit i regionen sedan dess har kunnat spåras tillbaka till läkaren.

07) I Hong Kong är det fullt möjligt att gifta sig på McDonalds! Allt från ballonger till mat ingår från restaurangkedjan och går på cirka 2 000 dollar (motsvarande cirka 18 000 svenska kronor). Det är väl alla flickors våta dröm?

hongkong2

08) Enligt avtalet mellan fastlandet Kina och Hong Kong har Kina rättigheter att absorbera och föra fulla rättigheter i regionen efter år 2047. Hur förändringarna kommer att bli återstår att se!

09) Mindre än 25% av ön är urbaniserad. 40% av ön är reserverad för parker och rekreation och resterande består av urskogar.

10) Om du har tänkt att besöka Hong Kong, som så många andra turister gör idag, kan du bara ta med dig 19 cigaretter in i regionen. Nej, inte 19 paket – 19 cigaretter. Det vill säga ett enda paket.Läs även
kinafokus
10 fakta du antagligen inte visste om kända Kina

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar