10 fakta du antagligen inte visste om höns

Med de cirka 25 miljarder höns som finns här på planeten gör det också hönsen till den mest utbredda fågeltypen. Hanen kallas tupp, honan höna och dunungen kyckling. Men det hade du säkert koll på, så här bjuder vi istället på tio fakta som du kanske inte kände till om de söta små krabaterna! 01) Hönsen kan skilja mellan mer än 100 olika ansikten av deras egen art. Det känns nästan lite skrämmande konkurrerande till elefanterna.

02) Höns är allätare. De äter till största delen frön och insekter men även större byten som små möss och ödlor kan utan problem slinka ner.

03) Precis som vi människor kan höns se färger och nyanser, vilket brukar vara ganska ovanligt hos djur.

kycklingar1

04) Fågelinfluensan är extremt farlig för höns. Skulle en flock höns drabbas är 90-100% med stor sannolikhet döda inom loppet av två dygn.

05) De berättar för varandra om vad de ser. Hönsen kommunicera med mer än 24 olika läten, var och en med en tydlig innebörd. Bland annat varnar de sina vänner om olika typer av rovdjur eller låter sina mödrar veta om att de är bekväma.

06) Hönsen är inte rädda för att skydda sina kycklingar från rovdjur. Så nästa gång du kallar någon för kyckling, ha då i åtanke att det är ett par modiga rackare!

07) Höns älskar att leka och kommer att springa, hoppa och sola när de får chansen. Då är det ledsamt att ha i åtanke att miljarder av dem tillbringar hela sina liv i trånga skjul med mindre golvyta än ett A4-papper.

kycklingar2

08) De slurpar i sig grässtrån likt vi människor slurpar i oss spaghetti! Ja, du läste rätt!

09) Vilda höns lägger endast cirka 10 till 15 ägg per år under häckningssäsongen. Höns som föds upp av äggindustrin och som producerar ägg varje dag lider ofta av smärtsamma reproduktionsstörningar och blir utmattade efter bara några år.

10) Höns vet vem som är bossen i flocken. Precis som oss människor, bildar de sociala strukturer, den så kallade ”hackordningen”, och alla höns vet sin plats i ledet. Det är bara när de är inpressade i skjul på intensiva gårdar med tiotusentals andra fåglar som den sociala hierarkin kollapsar och stress leder till fjäderplockning och kannibalism.

BONUS) Höns härstammar från tropiska regnskogar, där de utvecklats under miljontals år, och artificiella betesmarker gör höns känsliga, sårbara och utsatta.

 

Läs även
marsvinfokus
10 fakta du antagligen inte visste om marsvin

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar