10 fakta du antagligen inte visste om honung

En del har det i sitt te, andra på smörgåsar. Den trögflytande eller fasta sockerlösningen produceras av honungsbin av pollen och nektar, alternativt sekret från levande växtdelar eller utsöndringar från växtsugande insekter som bladlöss. Vad exakt som får kallas honung i handeln regleras i Sverige av Livsmedelsverket. För att en produkt skall få kallas honung får inget ha tillförts eller borttagits. Nedan följer tio fakta som du antagligen inte kände till om den söta produkten!




01Inget av honungen går till spillo…
När det förseglas i en lufttät behållare är honung en av de få livsmedel som är kända för att ha en evig hållbarhet. Det finns även rapporter om ätbar honung som har hittats i flera tusen år gamla egyptiska gravar. Honungens livslängd kan förklaras av dess kemiska sammansättning: ämnet är naturligt sura och har en låg halt av vatten, vilket gör det till en ogästvänlig miljö för bakterier.

02Honungsbin gör en hel del honung…
I takt med Nalle Puhs intag av honung krävs det att det också produceras mycket. En typisk bikupa kan producera någonstans mellan 15 kilo till 45 kilo av honung per år. För att producera fem kilo, måste en koloni av bina samlar nektar från cirka 2 000 000 blommor och flyga över 88 000 kilometer. Detta innebär ett livstids arbete för cirka 800 bin

honung1

03Det var en eftertraktad handelsvara under medeltiden…
Under 1000-talet i Tyskland var honungen så mycket uppskattat för sitt sötningsmedel till öl, att tyska feodalherrar krävde sina bönder att göra sina skattebetalningar med honung och bivax.

04

Bina lever på honung genom hela vintern…
Bin arbeta hårt hela sommaren för att se till att de får tillräckligt med honung för att upprätthålla kupan genom vintern. Under de kallare månaderna ockuperar bina sin tid genom att samla sig runt drottningen och frossar i sig honungen för att hålla värmen.

honung2

05Det har också en läkande effekt…
Bevis på att honungen ordineras som en medicinsk behandling går tillbaka så långt som det gamla Mesopotamien. Eftersom ämnet är så ogästvänlig för bakterier, användes det ofta som ett naturligt bandage för att skydda skärsår och brännskador från infektioner. Än i dag används honungen fortfarande som en naturlig behandling av mjäll, magsår och även säsongsbunden allergi.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>




Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar