2
2 poäng

Rymdteleskopet Hubble är ett rymdteleskop som NASA och ESA sände upp i rymden år 1990. Teleskopet är uppkallat efter den amerikanske astronomen Edwin Hubble. Hubble-teleskopet går i en omloppsbana cirka 600 km ovanför jorden, utanför dess atmosfär, och kan därför ta skarpare bilder än vad som är möjligt från ett markbaserat teleskop. Det är därmed ett av de viktigaste astronomiska instrumenten och har bidragit till en mängd ny kunskap inom detta område de senaste 27 åren. Nedan följer tio fakta som du säkerligen inte kände till om rymdteleskopet Hubble!

Hubble har rest långt över 100 000 varv runt vår planet…

Från och med våren 2011 hade rymdteleskopet Hubble rest runt vårt jordklot över 115 000 gånger (fram till år 2017). Detta motsvarar cirka 5 miljarder kilometer eller längden på en resa till planeten Neptunus.

Väger lika mycket som 11 isbjörnar…

Det gigantiska teleskopet väger 11 ton och mäter 13,2 meter på längden, vilket motsvarar cirka 11 isbjörnar i vikt och ligger strax under längden på 3,5 Mini Coopers.

Kommer aldrig att kunna fota vår sol…

Hubble kan observera de mest avlägsna galaxerna, men det finns ett par närliggande föremål som det inte ens kan se alls, som till exempel solen – som är så ljus att det skulle skada dess sensorer – och Merkurius, på grund av hur nära planeten ligger solen.

Kan jämföras med en gigantisk digitalkamera…

Kort och gott kan man egentligen säga att Hubble är en verkligen dyr och komplicerad jättedigitalkamera, då dess instrument fångar in universums ljus med elektroniska detektorer.

Kräver oerhört lite energi…

Teleskopet använder oerhört lite kraft jämfört med dess storlek och syfte. Man brukar räkna på att den i snitt använder sig utav 2 800 watt, det är bara 1 300 watt mer än en hårtork på hög värme, som använder 1 500 watt. Teleskopet drivs med hjälp av solpaneler som mäter 2,6 x 7,1 meter.

Alla bilder tas i svartvitt…

Hubbles bilder som skickas tillbaka till jorden är i svartvittFärgbilderna görs genom att kombinera två eller flera svartvita exponeringar genom färgade filter under bildbehandling.

Blev försenad på grund av Challengers krasch…

Hubble-programmets lansering försenades 1986 efter att rymdfärjan Challenger kraschade och satte stopp för alla följande uppskjutningar. Forskare använde denna tid för att förfina och förbättra teleskopet fram tills lanseringen år 1990, men det gick åt mer än 1 miljarder dollar över budgeten.

Blunder kostade 1,5 miljarder dollar…

År 1990 när de första bilderna mottogs visade de att huvudfokuseringsspegeln var polerad felaktigt, mindre än 1/50 av tjockleken på ett pappersark, men det orsakade fortfarande att bilderna var suddiga. Den så kallade ”1,5 miljardersblundern” korrigerades år 1993 av en grupp astronauter som installerade en liten speglad enhet som heter CORSTAR.

Universums ålder kunde fastslås mer exakt…

Hubble har avslöjat att universum är cirka 13-14 miljarder år gammalt, vilket var mycket mer exakt jämfört med den gamla intervallen på 10-20 miljarder år. Det var också viktigt vid upptäckten av mörk energi, en kraft som var kopplad till universums expansion.

Snart dags för skroten…

Det femte och sista service- och reparationsuppdraget (STS-125) genomfördes i maj 2009 då bland annat en planetkamera och en spektrograf installerades. Man installerade också en ring baktill på Hubble för att underlätta nästa uppdrag som blir att ta Hubble ur omloppsbanan och förstöra den, när den har nått slutet på sin livslängd.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
2
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win