10 fakta du antagligen inte visste om rymdteleskopet Hubble

06Alla bilder tas i svartvitt…
Hubbles bilder som skickas tillbaka till jorden är i svartvitt. Färgbilderna görs genom att kombinera två eller flera svartvita exponeringar genom färgade filter under bildbehandling.

07

Blev försenad på grund av Challengers krasch…
Hubble-programmets lansering försenades 1986 efter att rymdfärjan Challenger kraschade och satte stopp för alla följande uppskjutningar. Forskare använde denna tid för att förfina och förbättra teleskopet fram tills lanseringen år 1990, men det gick åt mer än 1 miljarder dollar över budgeten.

08Blunder kostade 1,5 miljarder dollar…
År 1990 när de första bilderna mottogs visade de att huvudfokuseringsspegeln var polerad felaktigt, mindre än 1/50 av tjockleken på ett pappersark, men det orsakade fortfarande att bilderna var suddiga. Den så kallade ”1,5 miljardersblundern” korrigerades år 1993 av en grupp astronauter som installerade en liten speglad enhet som heter CORSTAR.

09

Universums ålder kunde fastslås mer exakt…
Hubble har avslöjat att universum är cirka 13-14 miljarder år gammalt, vilket var mycket mer exakt jämfört med den gamla intervallen på 10-20 miljarder år. Det var också viktigt vid upptäckten av mörk energi, en kraft som var kopplad till universums expansion.

Snart dags för skroten…
Det femte och sista service- och reparationsuppdraget (STS-125) genomfördes i maj 2009 då bland annat en planetkamera och en spektrograf installerades. Man installerade också en ring baktill på Hubble för att underlätta nästa uppdrag som blir att ta Hubble ur omloppsbanan och förstöra den, när den har nått slutet på sin livslängd.
Läs även

10 fakta du antagligen inte visste om internationella rymdstationen

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar