10 fakta du antagligen inte visste om ICA

06Den svenska affärsidén växer sig stor i Baltikum…
Rimi Baltic är ett helägt dotterbolag till ICA AB och bedriver dagligvaruhandel i de baltiska länderna Estland, Lettland och Litauen med totalt 246 helägda butiker. Rimi Baltic har tre butiksformat. I alla tre länder finns Rimi Hypermarket och Rimi Supermarket. I lågprissegmentet finns SuperNetto i Lettland och Litauen, medan Estland har lågpriskedjan Säästumarket. Rimi Baltics omsättning var 12 329 MSEK under året 2009.

07

Från bank till apotek…
Cura-apoteket startades år 2010 i samband med omregleringen av apoteksmonopolet 2009 och är en del av ICA Sverige AB. Samtliga Cura-apotek är fullsortimentsapotek med både receptfria och receptbelagda läkemedel, och är uteslutande inrymda i utvalda ICA Maxi- och ICA Kvantum-butiker. Per februari 2014 fanns ett 60-tal Cura-apotek, och fler därefter har öppnats upp. 2014 köper koncernen även ”Apotek Hjärtat”, Sveriges största privatägda apotekskedja och avser att driva dem parallellt med Cura-apoteken, istället för att döpa om även dem till Cura-Apotet.

ica3

08ICA:s egna varor…
ICA:s egna varor säljs under märken som ICA, ICA Basic, I Love Eco, ICA Selection, ICA Gott liv, ICA Skona, ICA Home och ICA Cook & Eat. Men deras egna varor är ingenting som är nyutvecklat; redan år 1920 lanserades deras egna märke, som gick under namnet ”Luxus Kaffe”.

09

Den mest succégivande almanackan någonsin…
År 1938 ger koncernen ut sin första ICA-almanacka, och läsarna får bland annat ta del av råd för hem och hushållet. Motivet är en glad husmor följt av texten: ”Jag handlar nöjd”. Almanackan blir med åren en stor framgång och 1954 trycktes över en miljon exemplar. Än idag kan kunder hämta ICA-almanackor i sin lokala butik.

ica4

010De var tidiga med reklam…
ICA låg tidigt i framkant vad gällde reklam, bland annat med affischmåleri1940-talet, husmorsfilmer1950– och 1960-talen och reklamfilmer på Sky Channel på 1980-talet. Sedan år 2001 har en reklamfilmsserie i snabbköpsmiljö med huvudrollsinnehavare, återkommande rollkaraktärer och förvecklingar visats i första hand på TV.
Läs även
gekasullaredfokus
10 fakta du antagligen inte visste om Gekås Ullared

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar