10 fakta du antagligen inte visste om igelkottar

Igelkott (på latin Erinaceus europaeus) är ett marklevande djur med en västpalearktisk utbredning som tillhör familjen igelkottdjur (Erinaceidae). Som skydd mot predation är den på ovansidan klädd med taggar och den lever av insekter, maskar och mångfotingar. Arten drabbades under en period hårt av miljögifter och trafik, men har numera börjat att återhämtat sig. Om du är uppvuxen i hus eller dylikt har du med största sannolikhet stött på dessa sötnosar någon gång. Till nästa gång, ska man välkomna en igelkott med ett glas vatten? Ta reda på det nedanför!01) Varje igelkott har någonstans mellan 5 000 till 7 000 taggar. Med hjälp av muskler kan de resa taggarna uppåt utifall de känner sig hotade. Med andra ord; sätt dig helst inte på en igelkott, för det blir så många taggar att pilla bort från din rumpa – och dessutom far ju den lilla krabaten illa!

02) Det finns hela 17 olika arter av igelkottar!

03) Igelkottarna förlitar sig på sin hörsel och sitt luktsinne, just för att de ser så fruktansvärt dåligt. De ser dock lite bättre i mörker än vad de gör i ljusare miljöer.

igelkottar1

04) Deras smak för skadeinsekter gör dem till en historiskt välkommen närvaro i svenska trädgårdar.

05) Igelkottar kan gå i dvala under vintern, men alla gör det inte.

06) Igelkottar är i stort sett immuna mot ormgift. Vilket också kanske är tur det, med tanke på att de lever i miljöer där gärna ormar vistas.

07) Människan tävlar i allt – så fort det finns ett tillfälle! Därför har det också funnits ”International Hedgehog Olympic Games” (IHOG). Ja, du läste rätt, Olympiska Spelen för igelkottar. Där får de tävla i allt från sprint till hoppning och klättring.

igelkottar2

08) I Nya Zeeland försökte en gång på största allvar McGillicuddys politiska parti att få en igelkott invald i parlamentet. Kanske inte alltför förvånansvärt gick det aldrig vägen.

09) En mindre känd saga om Bröderna Grimm gick under titeln ”Hans My Hedgehog”, och handlade om en pojke som föddes till hälften människa och hälften igelkott.

10) När du ser en igelkott i din trädgård och vill välkomna den med lite mjölk bör du tänka om – de är nämligen laktosintoleranta.

 

Läs även
marsvinfokus
10 fakta du antagligen inte visste om marsvin

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar