10 fakta du antagligen inte visste om Ikea

Du har säkerligen vid något tillfälle varit utomlands och fått frågan var du är från. När du svarar ”Sverige” får du säkert som svar: ”Ah! Ikea!”. Det måhända vara lite tröttsamt, men å andra sidan så är ju Ikea en av Sveriges absolut största stoltheter, som grundades av Ingvar Kamprad år 1943. Under de dryga 70 år som Ikea har existerat har företaget lyckats med bedriften att expandera verksamheten till länder över hela världen. Trots att möbeljätten är en av Sveriges största stoltheter, är det fortfarande många som än idag inte vet vad just ”Ikea” betyder. Kort och gott står de två första bokstäverna i namnet för ”Ingvar Kamprad”, ”E” står för ”Elmtaryd” (gården han växte upp på) och ”A” står för Agunnaryd (hans hemby). Med detta sagt kanske du redan känner dig som ett proffs om företaget, men här är tio fakta som du antagligen inte redan kände till!01) Ungefär var tionde sekund säljs en Billy-bokhylla i något varuhus någonstans i världen, som är utan tvekan är Ikeas populäraste produkt.

02) Det är ingen nyhet att Ikea är stort världen över, men visste du att det är så stort att nästan 1% av hela världens kommersiella trädvirke går åt till Ikea-produkter!

03) 690 000 000 kunder besökte Ikea under år 2012. Du var med största sannolikhet en av dem!

ikea1

04) Med över 12 800 000 sålda sängar i Storbritannien sedan 1987 har cirka var femte barn sedan dess också blivit till på en Ikea-säng! Utöver detta kommer cirka var tionde möbel i Storbritannien från svenskgrundade Ikea.

05) Tack vare bra försäljning har företaget i snitt sänkt sina priser med 2-3% årligen. Det vill säga att de går emot strömmen när det kommer till prishöjningar som följer löneutvecklingen hos arbetstagare.

06) Världen över har Ikea över 131 000 anställda.

07) Du har säkerligen lagt märke till att samtliga av Ikeas produkter har namn istället för serienummer (ja, ett serienummer finns förvisso också). Anledningen är att Ikeas grundare, Ingvar Kamprad, har dyslexi.

ikea2

08) Det svenskgrundade företaget var först i världen med att skylta med ett homosexuellt par i en av sina annonser.

09) År 2012 trycktes cirka 212 000 000 Ikeakataloger upp. Det vill säga mer än dubbelt så många biblar som trycktes, som ”bara” är cirka 100 000 000!

10) Det finns ingen exakt statistik, men man räknar på att Ikeas samtliga produkter använder sig av totalt 800 – 1 000 olika skruvar och pluggar.

BONUS) Sedan 1960 har det ätits mer än 11,6 miljarder köttbullar i dess restauranger. Anledningen till att det finns restauranger i varuhuset beror på att Ingvar Kamprad under 1960-talet upptäckte att för många kunder lämnade varuhuset utan att köpa något – just på grund av att de var hungriga.

 

Läs även
volvofokus
10 fakta du antagligen inte visste om Volvo

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar