10 fakta du antagligen inte visste om illrar

06Iller har ingen vacker betydelse…
Om man översätter ”iller” från latin (Mustela putorius furo), betyder det kort och gott: ”illaluktande små tjuvar”. Med andra ord var det inte direkt någon komplimang att bli kallad för iller i de latintalande länderna förr.

07

Används flitigt för att jaga kanin…
Människor använder ofta illrar för att jaga kaniner genom att sätta upp nät utanför kaninhålen, sedan skickar de ner illern i hålet som jagar kaninerna ut i nätet. Under jakten sätter man små halsband på sina illrar, så man enkelt kan plocka hem sin iller efteråt igen.

08Bluffmakare sålde illrar som hundar…
År 2012 började flera argentinska bluffmakare att sälja preparerade illrar injicerade med steroider som pudlar och chihuahuas. Vad som kanske är värst är att folk gick på bluffen och köpte illrar i hopp om att de hade köpt en hund billigt.

09

Kan smitta människor och vice versa…
En iller kan smittas av förkylningar från människor. Likaså kan också en människa smittas av en förkyld iller. Hur förklarar man på sin arbetsplats att man blivit smittad av en iller?

010Luktar värre om man badar dem…
Att bada en iller resulterar ofta i en mer illaluktande iller. Illerns oljkörtlar kommer att producera mer i ett försök att ersätta de oljor som har tvättats ner i avloppet. En iller i fångenskap (husdjur) behöver vanligtvis bara badas några gånger om året.
Läs även

10 fakta du antagligen inte visste om ekorrar

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar