10 fakta du antagligen inte visste om ilska

När man är uppvuxen med två storasystrar och en mor som mer eller mindre jämt och ständigt hade PMS bör man vid detta laget vara en självutnämnd världsmästare inom ämnet ilskehantering. Och ja, mer eller mindre är man nog det, då uppenbarligen PMS och notorisk ilska verkar ligga nära till hands (hoppas inte mina systrar läser detta!). För att förenkla begreppet; vrede, ilska, raseri, ursinne eller indignation är en känsla som länkar till ens psykologiska tolkning av att ha blivit sårad, kränkt eller förnekad och en tendens att ödelägga det genom hämnd. Det låter logiskt, absolut. Vad som dock inte låter logiskt är att de tog ut sin ilska på mig, som bara var en skötsam och icke-retsam lillebror. 

Med detta sagt bjuder vi här på tio mindre välkända fakta som du bör känna till om just ilska!01) Just ilska i sig är ingen dålig egenskap. Män, kvinnor och barn upplever ilska annorlunda. Medan barnen oftast känner ilska ur frustration, exempelvis kan de kan inte få vad de vill när de vill ha det, känner istället vuxna sig utom kontroll, vilket skapar vrede. Ilska i sig är inte en dålig eller ens en farlig sak, men det behöver alltid beaktas. Som med alla känslor, att förstå varför du upplever just denna känslan.

02) Precis som med de flesta andra känslor är likväl ilska en känsla med fysiologiska effekter. Enligt en artikel i ”Psychology Today” är det alltid bäst för dig att uttrycka din känsla av frustration eller ilska när den kommer. Annars finns det risk för att du ”stänger inne” den, vilket istället resulterar i att den blir okontrollerbar och farlig för både dig själv och omgivningen.

03) En fördel med just ilska är att det samtidigt skapar en motivation. Att först veta hur man bäst agerar är svårt, men med tiden kan känslan av ilska driva oss till att göra något nyskapande för att lösa ett problem.

ilska1

04) Okontrollerad ilska och arga utbrott är sammankopplade till stroke och hjärtinfarkt, har studier visat. En artikel publicerad av CNN visar en länk mellan okontrollerade arga utbrott och ökad risk för hjärtinfarkt och stroke. Rökning, sömnsvårigheter, dåliga matvanor och brist på motion kan förvärra effekterna av vrede. Så upp med hakan och leta figurer i Pokémon Go istället!

05) När vår omgivning och miljö orsakar stress och frustration upplever vi ofta ilska, precis som vi upplever ilska med människor som utsätter oss för stress och frustration. Med andra ord behöver det inte alltid vara en annan individ som är avtryckaren till ditt raseriutbrott, utan kan likaväl vara ett dött ting, såsom en maskin eller en bräda som ligger i vägen. Bland annat är bullermiljöer (till exempel industrilokaler) en stor bov i dramat som gärna triggar igång människans vrede.

06) Om du har svårigheter för att kontrollera din ilska är det ett varmt tips att planera för en avkoppling, en semester eller dylikt. För att kroppen ska komma ifrån ett dåligt mönster av frustration hjälper det att ha roliga saker att se fram emot. Likaväl är det ett gott tips att planera lite lugn och ro när du kommer hem från arbetet eller skolan, så du har något att vara inställd på, har studier visat.

07) Just ilskan kan sitta kvar länge efter att det hela egentligen är över. Du kan ha haft goda skäl till att känna dig arg, men de arga känslorna kan fortsätta och vara destruktiva snarare än till hjälp länge i ditt liv.

ilska2

08) Även färger och nyanser kan trigga igång oss människor. Industrimaskiner rekommenderas aldrig att vara röda, till exempel. Detta för att den röda färgen och liknande nyanser har en tendens att få igång vår ilska lättare – speciellt om en maskin ofta krånglar. Blå framhäver harmoni, svart utstrålar respekt och så vidare.

09) Du har säkert märkt av att det där kärleksparet som var som perfekta för varandra, men på senare år mer eller mindre hatar varandra efter ett uppbrott? Sannolikt beror det på den enkla teorin att hat och ilska är en lättare känsla för oss människor att hantera en sorg.

10) Studier har visat att perfektionister utstrålar mer ilska jämfört med en ”vanlig Svensson”.

 

Läs även
smartafokus
10 fakta du antagligen inte visste om smärta

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar