10 fakta du antagligen inte visste om internationella rymdstationen

ISS – som på engelska är en förkortning av International Space Station – är en rymdstation ägd av USA, Ryssland, Kanada, Japan och ett antal europeiska länder. För USA och Ryssland är den en efterföljare till två tidigare rymdstationer: USA:s Skylab och det tidigare Sovjetunionens, sedermera Rysslands, Mir. ISS är ett internationellt projekt, och kan ses som en symbol för att det kalla kriget, där rymdkapplöpningen spelade en stor roll, är över. Du har säkert skymtat rymdstationen i den ena filmen efter den andra, men här är tio fakta som du kanske hade mindre koll på!

01Över 100 rymdfärder…
Det tog en häpnadsväckande 136 rymdfärder på totalt sju olika typer av bärraketer för att bygga den internationella rymdstationen. I dag sker fortfarande ständiga rymdfärder upp till rymdstationen, men mestadels för reparationer, men i vissa fall även utbyggnationer. 

02Många varv runt jorden…
Rymdstationen svävar i cirka 7,71 kilometer per sekund runt vår planet – det är tillräckligt snabbt för att kunna ta sig från jorden till månen, fram och tillbaka, under loppet av en dag. Likaså tar det cirka 90 minuter att ta sig ett varv runt jordklotet.

03Oerhörda längder med elkablar…
Totalt finns det 12,8 kilometer av elkabel som håller ihop det elektriska systemet på stationen. Det är tillräckligt mycket sladd för att kunna blåsa håret och koppla i hårtorken i ett eluttag över en mil bort. 

04

Kolossala dataresurser krävs…
Enligt amerikanska NASA finns det totalt 52 datorer som styr den internationella rymdstationen. Bara för det amerikanska segmentet finns det 1,5 miljoner rader programkod som körs på 44 datorer och kommunicerar via 100 datanät med över 400 000 överföringssignaler. Det är en del.

05Besök från 15 olika länder…
I skrivande stund har än så länge totalt 211 utbildade astronauter och kosmonauter besökt den internationella rymdstationen från 15 olika länder.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar