10 fakta du antagligen inte visste om Irakkriget

06Idag har de världens snabbast växande BNP…
Efter att USA kallat tillbaka sin militärstyrka från Irak har landet i fråga den snabbast växande BNP i världen. Siffrorna ser till och med bättre ut för Irak än vad de gör för Kina.

07

Det första dödsfallet för en amerikansk soldat var av misstag…
Den första amerikanen att dö i Irakkriget var den marina soldaten Jose Gutierrez, 22, en illegal invandrare från Guatemala. Under en eldstrid nära staden Umm Qasr i Irak blev Gutierrez av misstag beskjuten av allierade. Efter sin död vann han medborgarskap i USA.

irakkriget3

08Vägrade att tjänstgöra i Irakkriget…
Stephen Funk, som tillhörde USA:s marinkår, var den första personen att öppet vägra tjänstgöring i kriget i Irak. Han hävdade att han anslutit sig till militären för att ”lära sig nya saker och träffa nya människor” och därmed inte var medveten om att ”de dödar människor”.

09

12 miljarder försvann spårlöst…
Den amerikanska regeringen skickade 12 miljarder dollar i kontanter till Irak, som bara försvann in i krigszonen – det var den största överföringen av kontanter i historien av federala reserver.

irakkriget4

010Island, Norge och Danmark ingick i invasionen av Irak…
Det land som skickade flest soldater till Irak var så klart USA (165 000). Nummer två i listan kommer Storbritannien (46 000 soldater). Totalt medverkade 40 länder i invasionen, och Island bidrog med minst antal soldater – endast två styck
Läs även
koreakrigetfokus
10 fakta du antagligen inte visste om Koreakriget

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar