10 fakta du antagligen inte visste om Iron Maiden

Iron Maiden är mer eller mindre som en religion hos de hängivna fansen, och måste följer dem världen runt för att kunna se alla deras föreställningar. Det brittiska heavy metal-bandet bildades den 25 december 1975 av Steve Harris, basist och huvudsaklig låtskrivare. Bandet är ett av de mest inflytelserika och framgångsrika någonsin inom musikgenren heavy metal och har sålt ungefär 90 miljoner album. Gruppen har givit ut sexton studioalbum, elva livealbum, sju samlingsalbum, fyra samlingsboxar, ett antal DVD med filmade live-inspelningar samt ett stort antal singlar. Men allt detta äger du väl redan? Här är tio fakta som du dock kanske inte kände till om stjärnorna!01) Iron Maiden var det första internationella och kända metalbandet som uppträdde i Indien. Över 30 000 vallfärdade från hela Indien, Bangadesh, Pakistan, Nepal and Bhutan (och även Australien, säger ryktet).

02) Gitarristen Janick Gers har en examen i sociologi. Likaså har Bruce ett flygcertifikat och kan styra en Boeing 747. Hur ser ditt liv ut, då?

03) Basisten och låtskrivaren Steve Harris har tidigare i en intervju hävdat att han aldrig värmer upp på något sätt före en föreställning!

ironmaiden1

04) Trummisen Nicko McBrian blev träffad på handen av en golfboll innan showen i Costa Rica. Om bollen bara hade träffat honom lite högre, skulle han inte ha kunnat spela och föreställningen hade behövts ställas in. Dessutom är hela bandet intresserade av golf, och gitarristen Adrian Smith gillar tennis.

05) Adrian Smith gör roliga ansiktsuttryck när han spelar solon. Vissa hävdar att det är bluessidan av honom som visas upp.

06) Steve Harris dotter, Lauren Harris, har ett band som vanligtvis turnerar ihop med Iron Maiden och öppnar för dem. Och det är (nästan) ett faktum att om det inte vore för denna typ av familjeband skulle den sortens musik inte hitta sin väg in i en Iron Maiden-konsert.

07) Bandet är kända för att ha otroligt hängivna fans, med en särskilt engagerad sådan, som gick så långt att han juridiskt ändrade sitt namn till just Iron Maiden.

ironmaiden2

08) Det finns en Maiden-tatuerad präst i Sao Paulo, Brasilien, som mer än älskar Iron Maiden. Han har även döpt en av sina söner till Stevie Harris. Japp, uppenbarligen passar den här typen av musik allihopa!

09) Första gången som Maiden-managern Rod Smallwood såg bandet hade dåvarande sångare Paul Di’Anno gripits för knivinnehav tidigare under dagen, vilket fick Steve Harris att sjunga för första och enda gången på en Maiden-spelning.

10) Dickinson är egentligen en militärveteran, då han tillbringade en kort tid som tjänstgöring i den territoriella armén, en frivilligt deltidsstyrka i den brittiska armén.

 

Läs även
brucespringsteenfokus
10 fakta du antagligen inte visste om Bruce Springsteen

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar