10 fakta du antagligen inte visste om filmen Iron Man

Iron Man-filmen är från år 2008 och bygger på samma namn som Marvels seriekaraktär. I huvudrollerna finner vi Robert Downey Jr., Terrence Howard, Gwyneth Paltrow och Jeff Bridges. Sedan premiären har filmen även fått sig två uppföljare, som mottagits med jubel av biopubliken. Du har väl inte missat en av Marvels mest vinstdrivande film? Här är tio fakta som du bör känna till om Iron Man!

01) Rhodeys ringsignal när Tony Stark ringer honom är en midi-ljudfil av temalåten från den tecknade Iron Man-versionen från 1966.

02) Iron Mans dräkt består av cirka 450 separata delar. Och ja, det var uppenbarligen en kamp att ta på sig den varje gång.

03) Montaget av Tony Starks livshistoria skapades av redigeraren Kyle Cooper, och innehåller faktiskt riktiga bilder från när Robert Downey Jr. var lite. Likaså kan man skymta hans far, Robert Downey Sr.

ironman1

04) För att förbereda sig för sin inför rollen som Iron Man, tillbringade Robert Downey Jr. fem dagar i veckan med att styrketräna. Utöver styrketräningen utövade han också kampsport för att komma i form.

05) Jon Favreau beslöt sig för att filma filmen i Kalifornien eftersom han ansåg att alltför många superhjältefilmer producerades på östkusten, särskilt New York City.

06) Paul Bettany har aldrig sett eller läst något om  Iron Man och var helt obekant med karaktären innan de började filma. Han sade att Jarvis var ett av de enklaste jobbet någonsin och att det var nästan som ett rån, eftersom han bara arbetade i totalt två timmar. För dessa två timmar fick han uppenbarligen ett redigt arvode och åkte på semester med sin fru för.

07) Iron Man var Marvel Studios första självfinansierade film.

ironman2

08) Agenten Phil Coulson, spelad av Clark Gregg, hade ursprungligen en betydligt mindre roll i filmen. I själva verket var rollen så liten att han bara var tänkt att tilltalas ”Agent”, men när filmandet löpte på och regissören upptäckte den strålande personkemin mellan Clark Gregg och övriga skådespelare valde han att sätta in honom i fler scener och göra honom till en vital del av filmen.

09) I serietidningarna drev Obadiah Stane sitt eget företag, ”Stane International”, och var faktiskt en affärsrival till Tony Stark, snarare än att vara en del av Stark Enterprises.

10) Det tog cirka 17 år för Iron Man att äntligen nå biograferna. Ursprungligen skulle Universal Pictures producera filmen i april 1990. De sålde senare rättigheterna till 20th Century Fox. I sin tur sålde Fox rättigheterna till New Line Cinema. Slutligen beslutade Marvel Studios att ta hand om sin egen skapelse och producerade till slut filmen på egen hand.

BONUS) När Jon Favreau fick jobbet som regissör för Iron Man firade han genom att inleda en diet som resulterade i en 30 kilo lättare man!

 

Läs även
deadpoolfokus
10 fakta du antagligen inte visste om Deadpool

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar