10 fakta du antagligen inte visste om Italien

Italien är känt för väldigt mycket. För att inte bara nämna några av dess saker; pizza, fotboll, katolism, romartiden, turism, Venedig med mycket, mycket mer. Jag skulle nog kunna fortsätta en halv evighet. Men här är åtminstone tio fakta du antagligen inte hade en susning om gällande Italien.

01) Runt 3,000 euro (cirka 30 000 svenska kronor) kastas av lyckosökande turister ner i ”Trevi Fountain” dagligen. Pengarna samlas sedan upp och doneras till välgörenhet.

02) Italien har endast varit ett land i 153 år.

03) I landet finns Europas enda tre aktiva vulkaner: Etna, Stromboli och Vesuvius.

italien1

04) Vatikanstaten, som ligger i Rom, är världens minsta land på vår kära jord.

05) Den första termometern skapades av den italienska uppfinnaren Santorio Santorio 1612. Inte nog med detta, andra kända uppfinningar som härstammar från Italien är nämligen batteriet, som såg dagens ljus under 1800-talet, tack vare Alessandro Volta.

06) Ända fram till år 1999 var det skolplikt till fjorton års ålder. Numer är siffran höjd sedan EU blivit en vital del av landet.

italien2

07) Pinocchios första uppträdande var faktiskt i en italiensk nyhetstidning.

08) Du, eller någon du känner, har säkerligen någon gång varit i Italien. Det är inte så konstigt, för landet är nämligen världens fjärde mest besökta land av turister.

09) Du har säkert hört att pizzan kommer från Italien, och det är faktiskt helt sant. Men att den kan spåras så långt som till 1860-talet visste du säkert inte. Pizzan kommer ursprungligen från italienska staden Naples.

10) Italiens officiella landsnamn är egentligen ”Italy Republic” (Italienska Republiken).

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar