Välj en sida

Jesus, från Nasaret, också kallad Kristus, var en i Galileen och Judeen kringvandrande judisk predikant. Enligt evangelierna i Nya Testamentet i Bibeln verkade han i omkring tre år innan han dömdes till döden genom korsfästelse, avrättades och därefter uppstod. Jesus är kristendomens centralgestalt och ses där som Guds son och den utlovade Messias. Att han har levt råder det inget tvivel om, men om han har utfört de under som påstås har aldrig blivit bevisat. Här är tio fakta som vi åtminstone vet om Jesus, och som alla bör känna till!

Var Jesus egentligen hans riktiga namn…?

Jesus är egentligen den engelska översättningen av den latinska formen av det grekiska namnet ”Iesua”, som betyder ”livets givare”, och som även har varianterna ”Joshua” eller ”Jeshua”. Medan namnet ”Jesus” nämns i Bibeln fler än 900 gånger, är ”Kristus” i själva verket inte ett namn, utan en titel som ges till honom, med betydelsen ”den utsedda”.

Hade flera syskon…

Jesus hade flera halvbröder och systrar. Hans bröder var James, Simon och Judas, men Bibeln nämner dock aldrig någon av hans systrar. Även Johannes döparen var Jesus syssling.

25 december är egentligen inte hans födelsedag…

Bibeln nämner aldrig något datum eller tid för hans födelse. Det var i det 4:e århundradet som kyrkan beslutade att den 25 december skulle vara hans födelsedatum. År 2008 pekade dock astrologer slutligen ut hans födelsedatum till den 17 juni, vilket anses mest sannolikt.

Ingen vet säkert hur många vise män det var…

Enligt vår tro föddes Kristus i en krubba under julen. Men mycket talar också för att han egentligen föddes i en grotta, alternativt på den nedre våningen i en släktings hus. Bibeln nämner heller aldrig något om hur många vise män som uppvaktade honom efter hans födelse, men det spekuleras i att det var tre eftersom gåvorna var tre till antalet.

Kung Harod beordrade att alla nyfödda pojkar i Betlehem skulle dödas…

Harod, den romerska utsedda konungen av judarna, hade beordrat att döda alla nyfödda pojkar i och runt Betlehem efter att de vise männen underlåtit att rapportera tillbaka om Jesus Kristus födelse. Han fruktade att han skulle förlora sin tron till en nyfödd kung av judarna (Jesus).

10 fakta du antagligen inte visste om stenåldern

10 fakta du antagligen inte visste om stenåldern

Stenåldern definieras som den period i människans historia som inleds med att man börjar att tillverka verktyg. Just namnet "stenåldern" har ingenting med grottor att göra, utan snarare för att de flesta verktygen var tillverkade av sten. Människan använde sig förstås...