10 fakta du antagligen inte visste om jordbävningar

En jordbävning uppstår när jordskorpan plötsligt rör sig,  eller övre delen av manteln, också kallad litosfären. Jordbävningar har under all vår tid orsakat stora skador och problem, men farligast är när de sker under havet och på så vis skapar en tsunami, likt den som relativt nyligen drabbade Thailand och närliggande kuster. Här är tio fakta som kanske inte direkt får dig till att vara mindre rädd för jordbävningar. 

01) Den största uppmätta jordbävningen någonsin var i Chile 1960 med en magnitud på hela 9,5.

02) År 2011 ägde en stor jordbävning rum i närheten av Japans kust som kom att påverka jordens rotationshastighet. Ett dygn är numer 1,8 mikrosekunder snabbare än tidigare.

03) Håll i hatten om du är bosatt i Japan! Landet lider nämligen av drygt 1,500 jordbävningar varje år.

jordbavningar1

04) Jordbävningar kan förvandla vatten till guld. Halleluja!

05) När en jordbävning på cirka 8,0 i magnitud påträffades i närheten av Mexico City överlevde nästan alla nyfödda barn sju dagar utan omsorg, mänsklig kontakt eller föda när ett sjukhus kollapsade.

06) En jordbävning den 16 december år 1811 gjorde att vattnet i floden Mississippi färdades åt motsatt håll. Som taget ur en skräckfilm.

07) Årligen växer Mount Everst med cirka 2 mm, men tack vare en jordbävning i Nepal 2015 krympte berget istället med 2,5 cm.

jordbavningar2

08) Varje år mäts det upp cirka en halv miljon jordbävningar på vår jord. Cirka 100,00 av dessa går att känna, men bara ett hundratal kan leda till direkt fara för människor eller vår omgivning.

09) Den jordbävning som orsakat flest dödsfall ägde rum i Kina så långt tillbaka som 1556. Hela 830,000 kineser miste livet på grund av jordbävningen.

10) Det är inte bara Japan som är rika på jordbävningar, varje år noteras cirka 10,000 jordbävningar bara i södra Kalifornien. Turligt nog är de flesta så pass små att se inte ens går att känna.

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar