10 fakta du antagligen inte visste om Joseph Stalin

Idag är nog så gott som alla överens om att Joseph Stalin var en av vår moderna tids mest avskydda människa, ansvarig för över 20,000,000 människors död. Gamla Sovjetunionens brutala diktator som förde krig över halva Europa. Här är dock tio fakta som du bör veta om en av andra världskrigets mest hemska man.

01) Den 18:e december 1878 föddes Josef Vissarionovich Djugashvili. Ja, du hörde rätt. Hans födelsenamn var inte alls Joseph Stalin, utan kom att bli hans namn på senare år. ”Stalin” betyder ”Man of Steel” (Stålmannen, lätt översatt), som passade honom väl då han såg sig som en ledare för den produktiva stålindustrin i Sovjetunionen. Sug på den, Stålmannen!

02) Stalins son, Yakov, blev tillfångatagen av de tyska nazisterna. ”Djärv” som Adolf Hitler var erbjöd han Joseph Stalin sin son tillbaka mot en stor lösensumma. Detta vägrade dock Stalin, oavsett tortyr som nazisterna skulle utsätta Yakov för, och tyckte istället att han likaväl kunde dö i fängelset. Tuffa familjeförhållanden.

03) Joseph Stalin lämnade skolan, men det är oklart varför, och den historiska anledningen lär vi heller aldrig få veta. En del påstår att Stalin inte hade råd med att fortsätta sina studier. Andra påstår att han blev avstängd för sina anti-Nicholas II-politiska åsikter. Sedan finns även en teori om att han missade för många tentor. Den riktiga anledningen får så förbli ett mysterium för all framtid.

josephstalin2

04) Stalin hade stora komplex för sitt utseende. Därav kan man hitta många frimärken och fotografier på honom som är tagna underifrån, just för att han ska se längre ut. Dessutom var hans vänsterarm avsevärt kortare än hans högerarm.

05) Stalin hade även en hel stad uppkallad efter honom, Stalingrad. När nazi-Tyskland attackerade den ikoniska staden beordrade Joseph Stalin att allt annat än en seger för Sovjetunionen var otänkbar. Så blev också fallet, och många anser att segern var så historisk och viktig att det blev vändpunkten för de allierade under andra världskriget, som på senare år också fick Berlin att falla.

06) Likt majoriteten av diktatorer var även Joseph Stalin något hemskt paranoid. Alla som ansågs ”tvivelaktiga”, enligt hans visioner, eller ens hade kontakt med någon ”politiskt tvivelaktig” skickades till döds- och arbetsläget, alternativt avrättades direkt. En stor del av hans folk, högt räknat uppemot 20,000,000, dog och avrättades. Efter Stalins död har det dock visat sig att hans paranoia kan berott på fettvävnader i artärerna.

07) Precis som Adolf Hitler inte härstammade från Tyskland härstammade inte heller Joseph Stalin helt från Sovjetunionen. Stalin har nämligen sitt ursprung från Georgien. Ett land han även deltog i krig mot under Vladimir Lenins kommunistiska tider.

josephstalin1

08) Hans första jobb arbetade han som meteorolog på Tiflis meteorologiska observatorium, där han var mannen som ansvarade för registrering av nederbörd och atmosfäriska tryck. Det kunde man kanske inte tro om mannen som kom att bli en av Europas mäktigaste under senare år.

09) Nobels Fredspris har sedan länge tillbaka diskuterats flitigt. Med all rätt, inte bara är det Adolf Hitler som nominerats för priset, utan även Joseph Stalin – hela två gånger (!), 1945 och 1948.

10) Lenin var inte så glad i Joseph Stalin som många tror, även om Lenin hjälpte Stalin att bli generalsekreterare för kommunistpartiet 1922. När Lenin på senare år försökte att få bort Stalin från sin position hade Joseph redan vuxit sig för stor, och var orubblig.

 

Läs även
andravarldskrigetfokus
10 fakta du antagligen inte visste om andra världskriget

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar