10 fakta du antagligen inte visste om judendomen

Judar har sedan religionens uppkomst varit förföljda och utsatta. Något vi alla associerar judendomen till är nazismen under andra världskriget, när Adolf Hitler ville utrota religionen helt och hållet. Trots att miljontals judar fick sätta livet till är religionen än idag väldigt utbredd och stor. Därför bjuder vi här på tio fakta som du antagligen inte visste om judendomen.

01) Inom judendomen firar man fyra olika typer av nyårsdagar.

02) ”Speed dating”, som är omåttligt populärt i framför allt USA, uppfanns av en judisk rabbi 1999.

03) Marilyn Monroe konverterade till jude när hon gifte sig med sin man, Arthur Miller.

judendomen2

04) Trots att han själv var jude hatade Karl Marx judendomen. Han ska vid ett tillfälle sagt att gud är avundsjukans gud över Israel.

05) Judendomen har sedan 1200-talet gått under filosofin att om religionen kan motbevisas vetenskapligt eller filosofiskt har religionen fel. Det vill säga att judendomen är en av de få religioner som erkänner sig felaktiga om den kan motbevisas.

06) Att inom judendomen kunna erbjuda eller hitta någon ett jobb, så att individen blir självförsörjande, är den högsta formen av tjänst man kan göra för någon.

07) Den klassiska Vulcan-hälsningen som herr Spock gör i Star Trek är egentligen tagen från den judiska tron, som präster förr använde vid välsignande.

judendomen1

08) Enligt religionen behöver du inte vara jude för att nå himlen.

09) Minst 400 nazister från Tyskland har konverterat till judar och flyttat till Israel.

10) En liten del av judarna tror att ”den utvalde”, en rabbi, redan har levt och dog 1994. Enligt deras tro ska han ha varit en utsände från gud.

 

Läs även
islamfokus
10 fakta du antagligen inte visste om islam

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar