10 fakta du antagligen inte visste om Jul

Julafton är över, men inte julhelgen! En del har fått julklappar i stora lass, medan andra inte bryr sig om högtiden speciellt mycket. Men en sak som är säker i alla fall; julpyntandet går inte att missa, vart man än vänder sig. Nu när julafton är över passar affärerna runt om i landet på att rea ut produkter till köpglada människor! Men hur mycket vet du om julen egentligen, förutom att vi firar Jesus födelse? Här är tio fakta som du antagligen inte kände till om just högtiden jul!

01Även om man kanske inte kan namnen på jultomtens alla renar, så bör man åtminstone känna till Rudolf, renen med den röda näsan. Norska forskare har antagit att Rudolfs röda näsa troligen är ett resultat av en parasitinfektion av hans andningsorgan. För självklart behöver vi alla en logisk förklaring till att hans näsa är röd. Att renarna kan flyga, det är en helt annan sak!

02

Enligt data som har analyserats från Facebook-inlägg, är en av de två mest vanliga gånger för par att bryta upp två veckor före jul. Dock är juldagen den dag där par som allra minst gör slut med varandra. Kan det hela kanske bara handla om att min inte vill ge sin kära en julklapp?

jul1

03De flesta av tomtens renar har mansklingande namn, såsom Blitzen, Comet, och Amor. Men manliga renar tappar sina horn runt jul, så renarna som drar tomtens släde är sannolikt inte av det manliga könet, utan istället honor eller helt enkelt kastrerade.

04

I Sverige firar vi julafton den 24:e december. Men år 350 e.Kr. förklarade påven Julius, biskop i Rom, att den 25:e december skulle vara det officiella firandet av Jesus Kristus födelse.

jul2

05Enligt Guinness Rekordbok var den högsta julgranen någonsin som har huggits ner och satts upp på hela 6736,08 cm (cirka 6,73 meter). Det var en Douglasgran som visades upp år 1950Northgate Shopping Center i Seattle, Washington.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>

 
Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar