1
1 poäng

När vintern sveper in med sitt kalla andetag, tänds ljusen och doften av kryddor fyller luften – det är julens ankomst. En årstid som bär på magi och gemenskap, där hjärtan värms och minnen skapas. Med detta sagt följer här tio fakta som du bör känna till om den högtid vi firar den 24 december; jul!

Mysteriet med Rudolfs röda nos är äntligen löst…

Även om man kanske inte kan namnen på jultomtens alla renar, så bör man åtminstone känna till Rudolf – renen med den röda nosen. Norska forskare har antagit att Rudolfs röda nos troligen är ett resultat av en parasitinfektion av hans andningsorgan. För självklart behöver vi alla en logisk förklaring till att hans näsa är röd. Att renarna kan flyga, det är en helt annan sak!

Flest uppbrott under julen…

Enligt data som har analyserats från Facebook-inlägg, är en av de två mest vanliga gånger för par att bryta upp två veckor före jul. Dock är juldagen den dag där par som allra minst gör slut med varandra. Kan det hela kanske bara handla om att min inte vill ge sin kära en julklapp?

Ännu en logisk förklaring kring tomtens renar…

De flesta av tomtens renar har mansklingande namn, såsom Blitzen, Comet, och Amor. Men manliga renar tappar sina horn runt jul, så renarna som drar tomtens släde är sannolikt inte av det manliga könet, utan istället honor eller helt enkelt kastrerade.

Vi kunde inte vänta i Sverige…

I Sverige firar vi julafton den 24:e december. Men år 350 e.Kr. förklarade påven Julius, biskop i Rom, att den 25:e december skulle vara det officiella firandet av Jesus Kristus födelse.

Världens högsta julgran…

Enligt Guinness Rekordbok var den högsta julgranen någonsin som har huggits ner och satts upp på hela 6 736,08 cm (cirka 6,73 meter). Det var en Douglasgran som visades upp år 1950 på Northgate Shopping Center i Seattle, Washington.

Detta är vad färgerna representerar…

De traditionella tre färgerna för julen är gröntrött och guld. Grön har länge varit en symbol för liv och pånyttfödelse, rött ska symbolisera Kristi blod och guld representerar ljus liksom rikedom och kungligheter.

Spred sig i början på 1900-talet till Sverige…

Julgranar brukar växa fram till de är cirka 15 år gamla innan de huggs ner från granodlingar och blir till julgranar. Sedan 1850 har julgranar sålts i USA. Däremot har man sålt julgranar i Tyskland ända sedan 1400-talet. Den första rapporterade svenska inomhusgranen är från 1741. Men det var först under början av 1900-talet som det spred sig och blev populärt i Sverige. Till en början var det bara ute på landsbygderna man hade julgran.

Andar blev till tomtenissar…

I många europeiska länder trodde man förr att andar – både goda och onda – var aktiva under de tolv dagarna av jul. Dessa andar skulle så småningom utvecklas till jultomtens tomtenissar. Detta blev särskilt under inflytande av Clement C. Moores ”The Night Before Christmas” (1779-1863) illustrerad av Thomas Nast (1840-1902).

Klär julgransdekorationen med spindlar…

Polen hör det inte till ovanligheten att spindlar eller spindelnät pryder som julgransdekoration. Detta eftersom – enligt legenden – en spindel vävde en filt av spindelnät för Jesusbarnet. I själva verket anser polacker att spindlar är symboler för godhet och välstånd vid jul.

Och tur är väl det…

Enligt statistik tar väldigt få livet av sig under julhelgen. Under våren är det som vanligast att självmord sker.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win