10 fakta du antagligen inte visste om Jul

06De traditionella tre färgerna för julen är grönt, rött och guld. Grön har länge varit en symbol för liv och pånyttfödelse, rött ska symbolisera Kristi blod och guld representerar ljus liksom rikedom och kungligheter.

07

Julgranar brukar växa fram till de är cirka 15 år gamla innan de huggs ner från granodlingar och blir till julgranar. Sedan 1850 har julgranar sålts i USA. Däremot har man sålt julgranar i Tyskland enda sedan 1400-talet. Den första rapporterade svenska inomhusgranen är från 1741. Men det var först under början av 1900-talet som det spred sig och blev populärt i Sverige. Till en början var det bara ute på landsbygderna man hade julgran.

jul3

08I många europeiska länder trodde man förr att andar – både goda och onda – var aktiva under de tolv dagarna av jul. Dessa andar skulle så småningom utvecklas till jultomtens tomtenissar. Detta blev särskilt under inflytande av Clement C. MooresThe Night Before Christmas” (1779-1863) illustrerad av Thomas Nast (1840-1902).

09

I Polen hör det inte till ovanligheten att spindlar eller spindelnät pryder som julgransdekoration. Detta eftersom – enligt legenden – en spindel vävde en filt av spindelnät för Jesusbarnet. I själva verket anser polacker att spindlar är symboler för godhet och välstånd vid jul.

jul4

010Enligt statistik tar väldigt få livet av sig under julhelgen. Under våren är det som vanligast att självmord sker.

 
Läs även
romerskariketfokus
10 fakta du antagligen inte visste om Romerska riket

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar