10 fakta du antagligen inte visste om kackerlackor

Kackerlackor rankas ganska högt bland de kryp du helst inte vill finna i hemmet. Men hur äckliga de än är, och hur gärna man än vill trampa ihjäl dem, så döljer sig en hel vetenskap bakom dessa småkryp. Här är tio av det mest intressanta. 


01) Kackerlackor som har blivit av med huvudet kan fortsätta att leva i veckor. Till slut svälter de ihjäl.

02) Kackerlackor har sitt eget så kallade kvarter, precis som vi människor i regel har när det kommer till boende och grannar. Likt människan är de också sociala och mår psykiskt dåligt om de är utan sällskap under längre perioder.

03) En nyupptäckt ras kackerlacka upptäcktes nyligen i USA. Den kan leva i temperaturer under fryspunkten.

kackerlackor1

04) Efter experiment utförda i rymden har det visat sig att Kackerlackor blir både starkare och snabbare om de föds i rymden jämfört med jorden. Skrämmande likt ett Marvel-scenario.

05) Kackerlackor har funnits i 120 000 000 år före dinosaurierna satte foten på jorden.

06) Inte nog med att de ser mindre tilltalande ut, de är även den ras på jorden som fiser mest.

07) Kackerlackor kan ta gruppbeslut. Om en grupp på 50 Kackerlackor försöker att klämma sig in på en plats som bara rymmer 40 st, delar de upp sig till två grupper istället varpå den ena gruppen letar nytt boende.

kackerlackor2

08) Chokladkakor brukar ofta innehålla spår av kackerlackor. I snitt har en chokladkaka sex olika typer av insekter som ingrediens. Även chokladens bästa vänner är fyllda med spår av antenner och ben, som till exempel jordnötssmör och popcorn. Mums.

09) Människan har ännu inte funnit kackerlackor tillräckligt stora att rida på, och sannolikheten att vi gör det är inte så stor heller. Så det här tar ju bort möjligheten att utöva en stor mängd sport med krypen, men det hindrar inte oss människor! I vissa länder är det populärt att tävla med kackerlackor, antingen i form av ett race eller satsa pengar på vinnande kryp i en match om döden.

10) En kackerlacka är minst sagt en allätare. Det äter allt de kommer över, toalettpapper, lim, skräp, hår. Ja, allt. Vanligt är annars att insektssläktet gärna föredrar något åt det lite sötare hållet. Och om du hade som plan att svälta ihjäl kackerlackorna som gömmer sig under dina möbler där hemma är det nog bäst att tänka om. De kan nämligen klara sig utan föda i sex veckor.

 

Läs även
spindlarfokus
10 fakta du antagligen inte visste om spindlar

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar