10 fakta du antagligen inte visste om kaffe

Bråka aldrig någonsin med en kaffedrickare som inte fått i sig sitt morgonkaffe ännu. Det svarta guldet, som det brukar kallas för av många, likt oljan. Här följer tio fakta som du bör veta om det som du varje dag sörplar i dig. 

01) Kanske inte helt oväntat är vi inte direkt den första generation som dricker kaffe. Redan på 800-talet upptäckte bönder från Etiopien vilken effekt kaffebönor hade på deras getter, som nästan ”dansade på grund av koffeinet”. När det också märktes att getternas sömnrutiner blev annorlunda brukade till en början kaffe användas som en form av energidryck.

02) Kaffe är den näst mest exporterade varan på jorden. Cirka 25,000,000 bönder från 50 länder världen över producerar och exporterar kaffe. Den mest exporterade varan är olja.

03) Brasilien står för 40% av all kaffeproduktion i världen. Det är mer än vad både nummer två och nummer tre står för tillsammans; Colombia och Vietnam.

kaffe1

04) Från början användes kaffebönor i maträtter istället för att göra det drickbart. Bland annat användes det flitigt i snacks, som fungerade som något energihöjande när man åt dem.

05) Kaffe är ofarligt, säger de flesta, men visst tusan kan kaffe överkonsumeras och bli en direkt fara för dig. Däremot krävs det cirka 100 koppar kaffe innan koffeinnivån är så pass hög att det ska vara farligt för kroppen. Det rekommenderas dock inte att du ens dricker hälften, oavsett hur tröttsamt ditt jobb är.

06) De som dricker kaffe regelbundet har en lägre risk för att utveckla Alzheimers. Detta har visat sig i en studie där man lät äldre regelbundet dricks kaffe. Resultatet var att fler av kaffedrickarna höll sig borta från Alzheimers än de som inte drack kaffe alls.

07) Kaffe med mjölk håller sig varmare längre än en slät kopp kaffe. Hela 20% längre till och med. Däremot försvagas effekten av koffeinet.

kaffe2

08) Märkliga rekord sätts hela tiden, och ett av dem som faller in i kategorin är världens största kopp med kaffe. Rekordet togs i Sydkorea och koppen innehöll 14,000 liter kaffe. Antagligen mycket nog för att hålla en människa vaken resten av livet. Den största koppen av iskaffe är gjord i Las Vegas och bestod av 5,670 liter, isen borträknad.

09) Bara doften av nybryggt kaffe kan få en människa till att vakna. En grupp forskare fick erfara detta under en studiegrupp när nybryggt kaffe andades in av sovande personer. Deras förklaring var att en viss del av människans gener känner av doften av kaffe och tvingar kroppen till att vakna. Och när du väl gått upp för att dricka ditt underbara kaffe tar det bara tio minuter till kroppen tagit upp koffeinet.

10) Mörkrostat kaffe innehåller en mindre mängd koffein än vanligt rostat kaffe. Detta trots att smaken kan uppfattas starkare. När man mörkrostar försvinner en ganska stor del av koffeinet.

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar