10 fakta du antagligen inte visste om kalla kriget

Det kalla kriget var en period av skarpa motsättningar utan konventionellt krig, mellan främst Sovjetunionen och USA, deras respektive huvudsakliga ideologiska övertygelser (Kommunism samt Kapitalism) och deras respektive allierade stater, från omkring 1946, precis efter andra världskrigets slut, till omkring 1990. Som slutpunkter för konflikten nämns ofta Berlinmurens fall den 9 november 1989, återförenandet av Tyskland den 3 oktober 1990 och Sovjetunionens sammanbrott den 25 december 1991. Även Michail Gorbatjovs maktövertagande i Sovjetunionen i mars 1985 brukar ses som en viktig del. Med detta sagt bjuder vi på det mest bisarra som hände under kalla krigets gång.  01) Ryssland hade i hemlighet kartor så detaljerade över den kanadensiska Arktis under kalla kriget att vissa fartyg än idag använder dem istället för officiella kartor.

02) Under det kalla kriget kunde Sovjetunionen se om ett sovjetisk pass var falsktillverkat eftersom häftklamrarna i deras verkliga pass var så dåliga på grund av den usla kvaliteten på metall i landet.

03) Sovjetunionen och USA förde till en början i seriösa samtal om att gemensamt gå ut i rymden tillsammans under det kalla kriget. Sovjetunionen accepterade nästan det hela, men sedan president Kennedy mördades och vicepresidenten Johnson tog över rollen i USA. Sovjetunionen litade inte på Johnson och planerna på gemensamma rymdexpeditioner föll tråkigt nog i graven.

kallakriget1

04) Under det kalla kriget gjorde amerikanska CIA en pornografisk video med en person som skulle föreställa Indonesiens president i ett försök att misskreditera honom. Bland annat utformades en mask som efterliknade den indonesiska presidenten.

05) Under det kalla kriget planerade USA att luftlandsätta enormt många kondomer märkta ”medium” över Sovjetunionen, för att demoralisera dem mot en anatomiskt överlägsen amerikansk armé.

06) Amerikanska Air Force tog fram en topphemlig plan för att detonera en atombombmånen. Detta för att visa sin militära styrka och skrämma sovjeterna utan att någon behövde sätta livet till. Det hela blev dock aldrig av, och vi tackar ödmjukast för att vi fick behålla månen hel. Den matematiska modellen för explosionen gjordes av Carl Sagan.

07) Sovjetunionen sköt ner ett koreansk civilflygplan av modellen Boeing 747, som omedvetet tog sig in i sovjeternas luftrum under det kalla kriget och dödade alla 269 passagerare. Denna incident fick USA att göra GPS-tekniken tillgänglig även för civilt bruk.

kallakriget2

08) Den kanadensiska regeringen flyttade större delar av sina militära resurser till de norra delarna av landet under kriget. Detta för att hävda sin suveränitet i Arktis, som sovjeterna hade uttryckt intresse för.

09) Under krigets gång skickade Amerika 20 000 biblar till Rumänien för att provocera sovjeterna. Rumänerna valde dock att använda biblarna som toalettpapper istället, eftersom det var en stor brist på just detta i landet. Snopet, USA.

10) CIA hade fler dumma planer som gick käpprätt åt pipsvängen, kort sagt. Under en period i kalla krigets gång satte de små mikrofonerkatter, som skulle spionera på sovjeterna. Ingen skulle misstänka en katt. Projektet lades dock ner omedelbart när den första katten strax blev överkörd av en bil i Sovjetunionen. Att projektet kostade totalt cirka 15 000 000 dollar gör inte saken så mycket roligare för amerikanarna.

 

Läs även
vetinamnkrigetfokus
10 fakta du antagligen inte visste om Vietnamkriget

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar