10 fakta du antagligen inte visste om kameleonter

06Har stora nytta av sina ögon…
Kameleonter har de mest karakteristiska ögonen av alla reptiler, och har stora ögon med en 360 graders synvinkel. Utöver deras oerhörda synvinkel kan de också se åt två olika riktningar samtidigt.

07

Har även en tunga som heter duga…
Om man blev imponerad av deras synfält, är det ingenting mot deras häftiga tunga! När de ska fånga in ett byte kan deras tunga nämligen bli upp till två gånger deras egna kroppslängd! Se själv på bilden nedanför!

08Håller sig för sig själva…
Kameleonter är kort och gott enstöringar. Faktum är att honor oftast inte ens vill att hanar kommer nära dem. Under de sällsynta stunder där honan är villig att para sig, kommer hanen att närma sig för parning.

09

Tar inte hand om sina ungar…
Det där med föräldraskap är ingenting för kameleonter. Så fort deras ungar är kläckta eller födda får de klara sig helt på egen hand, helt utan föräldrars vägledning.

Kamouflerar sig inte…
I motsats till vad många tror, när en kameleont ändrar sin färg, försöker djuret vanligtvis inte att kamouflera sig genom att blanda sig i miljön. Ofta gör så för attatt kontrollera sin kroppstemperatur, att kommunicera med andra kameleonter eller för att uttrycka känslor.
Läs även

10 fakta du antagligen inte visste om ödlor

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar