10 fakta du antagligen inte visste om kaniner

En kanin är inte bara något kopiöst söt, mjuk och len. De är också fascinerande och kan bli väldresserade husdjur. Du har med största sannolikhet någon gång i livet klappat dessa storörade skönheter, antingen hos någon kompis, granne eller möjligtvis djurpark. Eller så kanske du har en själv? Här är i alla fall tio fakta om kaniner som du kanske bör känna till.

01) Världens största kanin, Darius, vägde 22,6 kg och var hela 129,5 cm lång! Även om det kan vara svårt att tro så bor kaninen än idag led sin ägare, Annette, i London. Kaninen Darius är även försäkrad på 1,6 miljoner dollar och har en egen livvakt. Men vem vill ärligt talat bråka med en kanin på 22,6 kg? Det har även rapporterats att kaninen tror den är en hund, men vad man väljer att tro där är upp till var och en.

02) Kaniner är som vi alla vet snabba av naturen, men visste du att de kan komma upp i hastigheter mellan 50-60 km/h? Inte nog med detta, de kan även hoppa så högt som nästan en meter upp i luften.

03) Den kanin som rapporterats att ha levt längst blev hela 16 år gammal! Detta kan man jämföra med en medelålder på annars 5-8 år.

kaniner1

04) Med rätt träning kan en kanin lära sig att leva inomhus utan några som helst problem.

05) Du kanske har märkt av att kaniner ofta darrar? Att de lätt blir stressade är ingen nyhet, och deras hjärtslag kam vara allt från 130 i minuten till hela 325 slag per minut.

06) En kanin har 26 tänder, och tro det eller ej, men kaninens tänder slutar aldrig någonsin att växa! Eller ja, fram till de dör då, så klart.

07) Honkaniner löper 90% risk att få cancer i äggstockarna om de inte är steriliserade.

kaniner2

08) Husdjur som släpps ut i det fria för att ägaren har tröttnat har länge varit ett problem. Men släpp aldrig lös en kanin ut i det fria om den är uppvuxen i fångenskap! De brukar nämligen i snitt bara klara att leva i 24 timmar i det fria.

09) Kaniner kan rotera sina öron hela 270 grader. Inte undra på att de hör bra!

10) Tack vare deras ögons placering kan de se i nästan 360 grader. Deras enda blinda punkt är ironiskt nog mitt framför nosen på dem.

 

Läs även
katterfokus
10 fakta du antagligen inte visste om katter

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar