10 fakta du antagligen inte visste om karate

Karaten kommer ursprungligen från ön Okinawa söder om Japan. Kung-fu finns i karatens rötter, eventuellt kombinerad med andra, redan existerande inhemska kamparter. De flesta räknar Funakoshi Gichins uppvisning i Tokyo 1922 som startskottet av japansk karate. Andra väljer att se Itosu Ankō som karatens fader, eftersom Funakoshi, Motobu Chōki, Mabuni Kenwa och många andra framstående karateutövare, som bildade egna skolor, var hans elever eller elevers elever. Här är allt det viktigaste du behöver veta om just karate!01) Traditionellt är färgen på det bästa bältet man kan få svart. Men vissa amerikanare som utövar kampsporten har istället en röd färg på bältet.

02) Om du vill vara med i karateturneringar är det bäst att lära sig om vett och etikett innan du möter någon motståndare. Både före och efter matchen ska du buga åt din motståndare. Just respekt är en viktig del av sporten.

03) Uniformen kallas för ”gi”, och är enligt tradition vit. Men under senare år har det börjat att experimenteras lite med färgerna och i vissa föreningar kan man se vitblåa eller rödsvarta uniformer.

karate1

04) Ed Parker är en känd person i amerikansk karate. Han ansågs som grundaren av den amerikanska Kenpo-karaten, som grundades under 1950-talet. En av hans mest berömda studenter var även sångaren Elvis Presley.

05) Det höga skriket som hörs i samband med en explosivt teknik rörelse kallas för ”kiai” och betyder på japanska ”enande vilja”.

06) Syftet med karate är att få ett bättre liv, inte att lära sig det i syfte att kunna försvara sig själv, eller för att lära sig att slåss.

07) Kampsporten ska vara bra för ditt sinne (koncentration) och din själ (känslomässig stabilitet).

karate2

08) Varför tala japanska i karatedojon? Karate är inte längre ”bara japanskt”, men på grund av den internationella räckvidd som kampsporten har fått, är det praktiskt att känna till originalspråket som används i karate. Japanska karatetermer bör dock inte memoreras från en lång lista, utan bör läras tillsammans med tekniker och begrepp som man lär sig.

09) Ordet ”Kara” i karate betyder ”tom” och ”Te” betyder ”hand”. Med andra ord: ”tom hand”. Från början hette kampsporten dock ”kanji”, vilket istället betydde ”Kina-hand”, eftersom det var kineser som kom på kampsporten i Japan.

10) I snitt tar det allt mellan tre till sju år att få det svarta bältet. För somliga tar det ännu längre tid.Läs även
fotbollfokus1
10 fakta du antagligen inte visste om fotboll

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar