Välj en sida

Världens populäraste husdjur, katten, är inte bara oändligt söt, utan också intelligent och en suverän jägare. I princip alla jordens människor har någon gång under sin livstid klappat dessa vackra hårbollar, och därför bjuder vi här på tio fakta som du antagligen inte kände till om våra fyrfotade vänner.

Den riktiga sjökatten…

Osjunkbara Sam”, mer känd som ”Oscar” var en kort sagt riktig sjökatt. Oscar följde med på tre krigsfartyg, ett tyskt och två brittiska. Unikt för fartygen var att samtliga av dem sjönk till botten i stridernas hetta, men Oscar överlevde alla katastrofer och höll sig fast i diverse vrakdelar för att ta sig oskadd till land.

Livsviktigt ämne för katten…

Taurine, en ingrediens som kan hittas i många energidrycker, är livsviktig för kattens leverne och placeras ofta i dess kattmat. Utan detta ämne kan katter tappa tänder, päls och syn.

Skapar ett lugn…

InternerIndiana State Prison i USA får ha en kisse som husdjur i sina celler. Projektet har påvisat ett markant större lugn hos fångarna, som lett till mindre bråk. Många har också tack vare detta funnit ett större hopp inför framtiden, visar studier.

Blir allt populärare…

I Japan hör inte kattkafés till ovanligheterna. Där kan du ta en kopp kaffe samtidigt som du gullar med ett gäng katter. Fenomenet har även börjat att öppna upp runt om i Europa på senare år.

Kan ta emot blod från hund…

Katter har inga antikroppar i blodet som skyddar mot hundblod. Detta innebär att en katt kan ta emot blod från en hund under livshotande situationer. Dock går det bara att göra en enda gång, andra gången dör de. Varför vet man inte riktigt.