Välj en sida

Världens populäraste husdjur, katten, är inte bara oändligt söt, utan också intelligent och en suverän jägare. I princip alla jordens människor har någon gång under sin livstid klappat dessa vackra hårbollar, och därför bjuder vi här på tio fakta som du antagligen inte kände till om våra fyrfotade vänner.

Långhårig päls har avlats fram…

Nästan alla katter hade korthårig päls till omkring 100 år sedan. För cirka 100 år tillbaka hade det nämligen blivit ett mode och extremt populärt att äga en katt, vilket också resulterade i att människans experimenterande började inom avel hos olika raser.

Käkarna kan inte röra sig sidledes…

Har du alltid undrat varför katter inte kan tugga alltför stora bitar av mat? Det beror helt enkelt på den enkla anledningen att katters käkar inte kan röra sig i sidled, till skillnad från oss människor!

Kattungar sover för att växa…

En av anledningarna till att kattungar sover oerhört mycket mer än vuxna katter beror på att ett hormon som får dem till att växa enbart släpps lös under sömnen. Det vill säga; ingen sömn, inget växande.

26 öronmuskler fler än människan…

En katt har hela 32 muskler som kontrollerar deras öron, jämfört med oss människor som bara har sex styck. Detta gör också att en katt kan rotera sitt öra i 180 grader!

Första kattuppvisningen redan under 1800-talet…

Den första kattuppvisningen någonsin skedde i London under år 1871. Sedan dess sker kattuppvisningar världen över och människor tävlar ständigt med sina renrasiga katter!

10 fakta du antagligen inte visste om dalmatiner

10 fakta du antagligen inte visste om dalmatiner

Den allmänna uppfattningen är att hundrasen dalmatiner har spritts över Europa med romerna, men man vet inte riktigt till hundra procent. Man är dock ganska överens om att den har sitt ursprung från Kroatien. Främst använde romerna den som gårds- och jakthund....

10 fakta du antagligen inte visste om ankor

10 fakta du antagligen inte visste om ankor

Ankor är den domesticerade formen av gräsänder. Förutom myskankan, vill säga, som härstammar från myskanden. De föds i regel upp för köttets eller äggens skull, men lever också i det fria, vilket du säkerligen har lagt märke till runt om bland våra sjöar. Nedan finner...

10 fakta du antagligen inte visste om sälar

10 fakta du antagligen inte visste om sälar

I Sverige finns tre sälar; gråsäl, knubbsäl och vikarie. De ingår i ordningen rovdjur och finns i totalt 33 olika arter uppdelade på tre familjer: öronsälar, öronlösa sälar och valrossar. Även ordet ”sjökatt” har ofta använts av jägare som en benämning för säl. Nedan...